Băsescu: Guvernul să nu emită ordonanţa de urgenţă pentru "transferul primarilor". Actul arată spaima lui Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la "responsabilitate" să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la "transferul primarilor" şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democraţiei" să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

464 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să nu emită ordonanţa de urgenţă pentru "transferul primarilor". Actul arată spaima lui Ponta

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Fac un apel la Guvern, la responsabilitate, să nu se emită Ordonanţa cu privire la transferul primarilor", a spus preşedintele Băsescu, precizând că, dacă va fi emis, acest act "arată spaima lui Victor Ponta, care ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un avantaj".

Şeful statului a spus că face un apel şi  la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia.

"Mai încerc un apel. (..) Dacă mâine vom avea un Guvern care în lipsa lui Ponta va fi atât de inconştient încât să emită Ordonanţa care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie să o atace imediat la CCR", a mai spus Băsescu.

Referitor la această Ordonanţă de urgenţă legată de transferul de primari, şeful statului a susţinut că "Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru că, altfel, nu poate ajunge preşedinte".

"De aceea este această disperare să se încalce toate cutumele şi inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională, este definită în Constituţie, şi Ordonanţa de Urgenţă nu trebuie emisă", a mai explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că a văzut argumentaţia pe care au adus-o cu privire la o astfel de lege, din 2006.

"Sigur, cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilităţile ei, justificările ei, care sunt cu totul altele decât cele de acum. Justificarea este că atunci se introducea interdicţia pentru primari de a migra de la un partid la altul. Dar vă rog să căutaţi pe site-urile Curţii Constituţionale, chiar pe site-ul Preşedinţiei, veţi constata că şi atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate. Acum însă sunt grosier anticonstituţionale şi cu un profund caracter electoral", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că "actul de mâine, dacă va fi emis, cu privire la dreptul primarilor de a migra este un act care arată spaima lui Victor Ponta, el ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să-şi creeze avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri".

Guvernul se va reuni joi în şedinţă, ţinând cont că Parlamentul îşi începe sesiunea de toamnă la 1 septembrie, pentru adoptarea mai multor ordonanţe de urgenţă, printre care şi cea prin care aleşii locali au posibilitatea, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va discuta joi ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică a aleşilor locali. Potrivit acestora, ministerele mai au încă de făcut unele observaţii la ordonanţă, aceasta nefiind discutată încă la nivelul Executivului.

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima  în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte,  fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost întrebat, miercuri, cum va reacţiona instituţia în ceea ce priveşte OUG referitoare la migraţia aleşilor locali, el arătând că deocamdată discuţia e despre lucruri care "nu există" şi că nu doreşte să se antepronunţe.

"Vorbim despre lucruri care nu există deocamdată. Nu-mi cereţi să mă antepronunţ, că nu pot", a spus Ciorbea.

Întrebat dacă va exista un demers al Avocatului Poporului sau instituţia va aştepta ca partidele să facă o contestaţie a Ordonanţei, pentru a analiza dacă o va ataca, Ciorbea a răspuns: "În principal reacţionăm. Numai în cazuri deosebit de grave acţionăm. În rest, reacţionăm. Însă nu-mi cereţi să fac declaraţii şi să mă antepronunţ, că nu e cazul, sincer".

El a spus că instituţia Avocatul Poporului va studia OUG dacă aceasta va fi adoptată de Guvern şi va aştepta şi argumentele partidelor.

"Sigur că  vom studia, dar aşteptăm şi argumentele partidelor şi vom vedea atunci", a mai spus Ciorbea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici