Băsescu: Nu putem accepta ideea lipsei de control asupra cheltuielilor din sistemul de sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM, că Guvernul nu se poate "gândi în mod serios" la mărirea bugetului pentru sănătate până când nu vor fi puse sub control cheltuielile din acest domeniu, deşi în prezent este subfinanţat.

270 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu putem accepta ideea lipsei de control asupra cheltuielilor din sistemul de sănătate

Spital (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Faptul că s-au închis nişte spitale care nu erau performante şi care nu puteau garanta niciun fel de siguranţă pacientului nu înseamnă miezul reformei în sistemul de sănătate. Sănătatea va primi 300 de milioane, îndeosebi pentru a acoperi arieratele unor spitale şi mai pot beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii anumitor paşi, adică exact comportamentul pe care îl avea FMI faţă de România când trăgeam tranşe la fiecare trei luni. Sistemul de sănătate mai primeşte o tranşă de bani în afara celor 300 de milioane dacă se întâmplă un pas, a doua tranşă şi a treia dacă se întâmplă şi alţi paşi. Numai în aceste condiţii", a declarat Traian Băsescu după întâlnirea cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale

El a mai spus că sistemul de sănătate este subfinanţat din cauza contribuţiei mici pe care o au salariaţii la fondul de sănătate şi a numărului mic de contributori în raport cu numărul de utilizatori ai sistemului.

"Dar asta nu înseamnă că putem accepta ideea lipsei de control asupra sistemului de sănătate. Am observat campania declanşată de unii interesaţi, alţii voluntari, pentru că tot e o ocazie să spui lucruri despre guvern şi preşedinte, dar nu va ceda nimeni. Până când nu se pun cheltuielile din sănătate sub control nu ne putem gândi în mod serios la mărirea bugetului sănătăţii pentru că nu este un buget care provine doar din contribuţii. Trebuie să luăm bani şi de la investiţii ca să ducem la sănătate. Şi îi vom lua doar dacă se pun cheltuielile sub control", a adăugat şeful statului.

În 25 iulie, preşedintele Traian Băsescu declara, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii, el menţionând că a avut o discuţie cu premierul şi va trebui găsită o soluţie "foarte rapid".

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

Ulterior, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul trebuie să oprească risipa fondurilor publice în sănătate şi să asigure preţuri corecte, nu umflate, la medicamente, strategie care poate fi aplicată prin furnizarea preponderent a medicamentelor generice, mai ieftine, şi restructurarea întregului sistem de achiziţie, precizând că a transmis aceste indicaţii atât ministrului Sănătăţii, cât şi preşedintelui CNAS.
.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici