Băsescu: Nu voi renunţa la eliminarea prezumţiei dobândirii licite a averii din Constituţie

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi seară, că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o.

176 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu voi renunţa la eliminarea prezumţiei dobândirii licite a averii din Constituţie

Băsescu: Nu voi renunţa la eliminarea prezumţiei dobândirii licite a averii din Constituţie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a spus că va trimite la Parlament articolul în forma pe care a trimis-o la Curtea Constituţională, fără a face o revizuire legat de acest subiect.

El a comentat, marţi seară, după consultările cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constituţiei, comunicatul de presă dat publicităţii de Curtea Constituţională după analizarea propunerilor preşedintelui.

Preşedintele a explicat că, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constituţie întrucât legea fundamentală conţine o altă normă care stipulează că averea dobândită licit nu poate fi confiscată.

"Vreau să înţelegeţi foarte clar că averea este protejată, dar nu avem dreptul să protejăm şi hoţia. La articolul 44, înainte de această formulare (cea propusă de preşedinte pentru eliminare, n.r.), există formularea «averea dobândită licit nu poate fi confiscată». Deci Constituţia dă garanţii celor care deţin averi licite că nimic nu li se poate întâmpla", a spus preşedintele.

Pe de altă parte, şeful statului a invocat existenţa unei declaraţii a Consiliului JAI în 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor şi a bunurilor având legătură cu infracţiunile". Această decizie este, potrivit lui Băsescu, obligatorie pentru toate statele membre şi ar fi trebuit implementată până în luna martie 2007.

"Singurul stat din Uniunea Europeană care prin Constituţie contravine deciziei Consiliului JAI este România", a spus, marţi seară, preşedintele.

"Nu voi revizui textul propus şi voi insista ca Parlamentul să ia în considerare propunerea aşa cum a fost înaintată. Această decizie (cea a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, n.r.) este obligatorie şi vizează şi confiscarea extinsă a averilor", a adăugat şeful statului.

Acesta a făcut chiar o referire la procedeul de "confiscare extinsă" a averii, afirmând că în România există situaţii în care cei cercetaţi pentru diferite infracţiuni "îşi mută repede averile pe numele rudelor".

"Nu ar mai putea să-şi mute averile în cazul acestei confiscări speciale", a adăugat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici