Băsescu: Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi demiterea lui Opriş. Niciuna dintre variante nu e viabilă. Dacă dovedeşte cineva că STS putea mai mult, îl demit pe Opriş

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

868 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi demiterea lui Opriş. Niciuna dintre variante nu e viabilă. Dacă dovedeşte cineva că STS putea mai mult, îl demit pe Opriş

Marcel Opriş (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Băsescu spune că îl demite pe Opriş dacă se dovedeşte că STS putea mai mult în Apuseni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic din Apuseni, atunci nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.

"Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Nicio clipă, dar nu ne vom face bine continuând să minţim. Alte instituţii aveau alte capabilităţi, dacă ar fi fost la o masă, s-ar fi identificat repede locul în care s-a produs accidentul", a spus preşedintele.

Preşedintele a mai spus că în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost prezentat şi punctul de vedere al SRI, care a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea telefoanelor mobile.

"Premierul a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă", a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în ceea ce îl priveşte pe Marcel Opriş, acesta "nu este om politic".

"Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte", a spus Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, structurile de securitate naţională nu pot intra în "această morişcă a execuţiilor nefondate".

"Vă asigur că nu aş avea niciun menajament pentru un şef de serviciu sau un prim-adjunct, care prin nerespectarea legii sau neacoperirea atribuţiilor de serviciu, ar greşi. Dar aici suntem în faţa unei mari minciuni publice", a mai adăugat preşedintele Băsescu, făcând referire la faptul că STS ar fi putut să identifice locul în care se află aviaonul prăbuşit.

Potrivit şefului statului, toate capabilităţile STS sunt legate strict de "determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul şi nicidecum punctul", arătând că erau alte instituţii care au furnizat informaţie şi, dacă ar fi fost puse la un loc, într-un comandament, cu certitudine foarte repede s-ar fi găsit locul în care avionul era prăbuşit.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor", apreciind că a atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru.

"Dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă se respecta legea, nu vom culegem decât rezultate negative", a arătat şeful statului, precizând că ceea ce trebuie să făcut în viitorul imediat este să repsectarea legislaţiei, astfel, instituţiile statului fiind capabile să acţioneze cu sufiecientă promptitudine.

Şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, şi s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici