Băsescu: Reducerea CAS e o măsură bună, pe care o susţin, am rezerve legate de sustenabilitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că o reducere a CAS este o măsură bună, pe care o susţine, însă are rezerve legate de sustenabilitatea măsurii, asfel încât cererea de rexaminare a legii, trimisă Parlamentului, nu are modificări pe text, ci doar referiri la oportunitatea legii.

392 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reducerea CAS e o măsură bună, pe care o susţin, am rezerve legate de sustenabilitate

Băsescu: Reducerea CAS e o măsură bună, pe care o susţin, am rezerve legate de sustenabilitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vreau să afirm din nou că o reducere a CAS este o măsură bună, pe care o susţin fără rezerve, legate de utilitatea unei astfel de măsuri de reducere a fiscalităţii pe muncă. În acelaşi timp, însă, nu pot să nu am rezerve legate de sustenabilitatea măsurii", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că nu doreşte se se aşeze într-o dispută cu Guvernul.

"Pentru mine nu este o dispută cu Guvernul, şi eu aş fi vrut ca înainte de alegeri să promulg o lege care să reducă fiscalitatea, însă pentru mine este o chestiune de conştiinţă, pentru că eu plec pe 21-22 decembrie şi rămâne anul 2015, pe care populaţia ar trebui să-l suporte în condiţiile în care Guvernul, în mod real, aşa cum cred eu, nu are soluţii viabile de acoperire a deficitului care se creează suplimentar la fondul de pensii", a arătat el.

Şeful statului a menţionat că a trimis legea înapoi la Parlament, motivând oportunitatea legată de sursele de finanţare a deficitului suplimentar creat la fondul de pensii.

"Nu am intervenit pe textul legii, ci doar am pus sub semnul întrebării oportunitatea, ca motivaţie a lipsei de sustenabilitate a măsurii", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai arătat că, deşi a solicitat un document de la Guvern din care să rezulte modul cum reducerea CAS poate fi susţinută, până la acest moment nu a primit niciun document, nicio susţinere a Guvernului cu privire la sustenabilitatea măsurii.

Şeful statului a afirmat că prin reducerea cu 5 procente a CAS la societăţi se realizează o creştere de la 12,5 miliarde la peste 18 miliarde a deficitului fondului de pensii.

Băsescu a mai arătat că, dacă se au în vedere execuţiile bugetare din 2013 şi 2014, se constată că anul trecut Guvernul a efectuat trei rectificări, toate trei negative ca urmare a nerealizării veniturilor planificate.

"Sigur, domnul prim-ministru, neînţelegând foarte bine lucrurile legate de buget, compară 2013 cu 2012, 2014 cu 2013. Aici discutăm de execuţia bugetară planificată, iar anul trecut execuţia bugetară a fost mai mică decât planificatul cu circa 10 miliarde, iar anul acesta, pe primele şase luni, deşi nu sunt încă cifre definitive, deficitul de încasări este de circa 2,4 miliarde. Deci domnul prim ministru trebuie să facă obligatoriu o rectificare negativă. Şi atunci cât de credibil este când afirmă că va avea bani? Mă tem că poveştile pe care le spune când nu e de faţă cu mine, când e numai cu doamna ministru de Finanţe, sunt poveşti pe care le-ar muta şi pentru MTO şi pentru CAS şi pentru orice: aspiraţiile, dezideratele de mai bune încasări, dezideratele de valorificare a unor venituri din insolvenţă, deci Legea insolvenţei cu acţionează retroactiv; deci are foarte multe poveşti", a continuat Traian Băsescu.

Şeful statului a criticat Guvernul şi în privinţa creşterii şomajului, arătând că un alt element care l-a făcut să întoarcă legea către Parlament este legat de modul în care s-au realizat investiţiile pe anul acesta.

"Faţă de alocaţia bugetară, pe primele şase luni, de la investiţii s-au tăiat 22 la 25%, iar efectul s-a văzut în creşterea şomajului. Sigur, nu am pretenţia ca la nivelul Executivului să se înţeleagă ce înseamnă creşterea şomajului. La discuţiile pe care le-am avut la Cotroceni, când am întebat despre şomaj, mi s-a spus că s-au creat 78.000 de locuri de muncă", a spus Băsescu.

El a menţionat că a retrimis legea la Parlament pentru că o creştere a şomajului înseamnă diminuarea veniturilor la fondul de pensii şi trecerea celor care şi-au pierdut locurile de muncă în altă cheltuială, cea care vizează ajutoarele de şomaj.

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre obligaţia României, încă din perioada de preaderare la NATO, de a avea un buget de 2,38% alocat Armatei.

"Sigur, astăzi nu mai vorbeşte nimeni de perioada de preaderare, vorbim de ceea ce este în interiorul NATO şi anume, alocarea a 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile de apărare. Nu ştiu dacă Guvernul va atinge 2% din produsul intern brut, dar o creştere de măcar 0,3 - 05% din produsul intern brut la bugetul apărării trebuie să se facă, ceea ce înseamnă alte 2 la 4 miliarde de RON. Punem 2, iau minimumul, plus 11 din Obiectivul pe Termen Mediu sau MTO sau, ca să înţeleagă premierul, «em ti oo»", a comentat şeful statului.

El a afirmat că "România cere aliaţilor să disloce nave în Marea Neagră, să disloce mijloace - aviaţie - în bazele militare româneşti, iar asta înseamnă pentru aliaţi costuri suplimentare".

"Nu poţi să ceri altora costuri suplimentare când tu nu îţi respecţi propriile tale angajamente pentru propria ta securitate. Ştiu foarte bine abordarea partenerilor noştri, în mod deosebit a marilor puteri. Spun: «Da, dar voi ce faceţi pentru securitatea voastră?» Deci este clar că anul viitor trebuie să avem o creştere importantă a bugetului apărării. Nu-i de joacă cu situaţia în care ne aflăm, iar situaţia regională nu ne permite să nu ne apropiem - dacă am putea, ar trebui să avem 2%, dar nu ne permitem să nu ne apropiem de 2% în alocarea pentru cheltuielile de apărare", a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii". Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici