Băsescu: Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă în 2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă, în opinia sa, în anul 2011.

139 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă în 2011

Băsescu: Reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă în 2011 (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Întrebat dacă reducerea contribuţiilor la sigurări sociale a fost discutată cu delegaţia FMI -CE - Banca Mondială, şeful statului a răspuns negativ.

"Nu s-a discutat, dar vă pot spune o părere personală şi sinceră şi acum nu înjuraţi aducătorul de veşti rele", a răspuns Băsescu, care a precizat că, în opinia sa, acest lucru nu este posibil.

"Nu cred că este posibil anul acesta. Dacă putem susţine câteva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident că o putem face, marea problemă este ce facem în 2012, când trebuie să venim şi cu deficitul la 3 la sută ESA, respectiv 2,5 la sută pe cash, fac o aproximare", a explicat Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, aceasta ar reprezenta "o săritură" de la 4,4 la 3,5 la sută, pe cash, aproape două procente din PIB.

"De unde completăm diferenţa asta pentru plata pensiilor sau salariilor? Ştim că fondurile sunt deficitare. Aducem bani de acasă şi la sănătate şi la pensii şi la şomaj", s-a întrebat preşedintele.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, declara în luna februarie că este posibil ca la jumătatea anului execuţia bugetară să arate o performanţă a veniturilor mai bună decât s-a anticipat şi astfel să se creeze spaţiu pentru o eventuală reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, deşi crede că opţiunea Guvernului ar trebui să fie consolidarea deficitului în vederea încadrării în ţinta de 3% din PIB în 2012.

"Primele indicii din finalul anului 2010 şi din prima lună arată că veniturile se colectează mai mult decât speram. Dacă acest lucru se continuă, poate că la mijlocul anului Guvernul vrea să facă o evaluare, care să ne arate că au depăşit ţinta şi au bani suplimentari. Pot avea un deficit mai mic, care să îi ajute să atingă şi ţinta pe 2012. Aceasta este o idee excelentă, dar ar putea utiliza şi pentru investiţii suplimentare, de exemplu cofinanţarea fondurilor europene, sau pentru reducerea unor contribuţii sociale. Este decizia Guvernului", spunea atunci Franks.

Declaraţiile oficialului FMI au indicat încă de atunci că o decizie privind reducerea CAS ar putea fi adoptată doar în a doua parte a acestui an.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu afirma că instituţia pe care o conduce analizează foarte serios reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, dar măsura se va decide împreună cu FMI şi Comisia Europeană.

Ialomiţianu menţiona că şi-ar dori să fie respectat acel articol din Codul Fiscal care prevede că orice modificare să fie anunţată cu cel puţin şase luni înainte.

În aceste condiţii, reducerea CAS ar putea intra în vigoare cel mai devreme la finele acestui an.

De altfel, secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina declara în urmă cu o lună că ar putea fi reduse contribuţiile de asigurări sociale cu unul până la trei puncte procentuale, dar momentul scăderii ar putea fi amânat pentru anul viitor, în funcţie de gradul de colectare a veniturilor bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici