Băsescu şi Boc pregătesc CASS pentru pensionarii cu mai mult de 740 de lei pe lună

Preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de guvernământ au discutat, luni dimineaţă, despre posibilitatea ca pensionarii să plătească şi ei contribuţii la asigurările sociale de sănătate, relatează "Gândul".

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Boc pregătesc CASS pentru pensionarii cu mai mult de 740 de lei pe lună

Băsescu şi Boc pregătesc CASS pentru pensionarii cu mai mult de 740 de lei pe lună (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Conform unor surse participante la discuţii, preşedintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul "uriaş" al bugetul asigurărilor sociale, scrie Gândul.

Varianta agreată în coaliţie este ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar să plătească CAS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un număr mare de pensionari vor fi loviţi de această măsură.

Conform calculelor făcute luni dimineaţă de către specialiştii din coaliţie, introducerea acestei măsuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale.

Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid din Biroul Permanent Naţional al PDL, că Guvernul intenţionează să ia această măsură, pentru că deficitul bugetului asigurărilor de sănătate este mult prea mare. "Din ceea ce ne-a spus premierul, mai mult ca sigur se va lua această decizie, care urmează să se aplice de anul viitor", a spus pentru "Gândul" un vicepreşedinte democrat-liberal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici