Bebeluş mort la spital la Iaşi, unde a fost dus cu autobuzul la o zi de la externarea din SJ Botoşani

Un bebeluş de cinci luni născut prematur a murit, sâmbătă, la Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi, unde fusese cu autobuzul de către asistentul maternal care îl avea în grijă şi care îl externase cu o zi în urmă de la Spitalul Judeţean Botoşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

111 afișări
Imaginea articolului Bebeluş mort la spital la Iaşi, unde a fost dus cu autobuzul la o zi de la externarea din SJ Botoşani

Bebeluş mort la spital la Iaşi,unde a fost dus cu autobuzul la o zi de la externarea din SJ Botoşani (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Copilul de cinci luni s-a născut prematur, la şapte luni, într-o familie săracă, în care ambii părinţi aveau probleme de sănătate mintală, astfel că fusese încredinţat în plasament Silviei Curelaru, care este asistent maternal din 2004.

În 25 martie, fetiţa de cinci luni a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Botoşani, cu diagnosticul de "citoliză hepatică", fiind spitalizată mai întâi la Secţia de Boli Infecţioase, iar apoi transferată la Pediatrie.

Medicii susţin că fetiţa a fost internată la Pediatrie în 1 aprilie, iar a doua zi asistentul maternal care o avea în grijă a cerut externarea, deşi bebeluşului ar fi urmat să îi fie făcute investigaţii suplimentare şi nu a avut avizul pentru a fi externată.

"Copila a fost internată la contagioase pentru o citoliză hepatică, în contextul unei viroze în familie. Citoliza hepatică era gravă, s-a infirmat faptul că ar fi vorba despre hepatită, apoi a fost transferată la noi (n.r. - Secţia de Pediatrie) pentru continuarea de investigaţii. Asistenta maternală a solicitat însă, pe propria răspundere, externarea copilului, deşi i s-au explicat riscurile la care este acesta expus. Riscurile nu au fost neapărat semnificative, dar o citoliză poate să însemne orice ascuns, însă noi nu am putut descoperi pentru că fetiţa a venit pe 1 şi pe 2 s-a cerut externarea. După ce a dus-o acasă cine ştie ce s-a întâmplat, ea trebuia să stea aici până când îi da medicul avizul să meargă acasă", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, dr. Aurel Tinca, medic primar la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Botoşani.

Fetiţa, care a fost externată de la Spitalul Judeţean Botoşani în 3 aprilie, a fost dusă a doua zi cu autobuzul, de către asistentul maternal, la Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi, unde a murit sâmbătă.

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţe pentru Copii "Sfânta Maria" spun că fetiţa era în stare gravă şi s-a decis internarea acesteia.

"Pe 4 aprilie a fost internată cu o distrofie precoce, probleme cu ficatul, avea transaminazele mărite, starea ei s-a agravat în cursul internării. Aceasta s-a agravat pentru că fata avea un sindrom de deshidratare şi o afecţiune respiratorie, avea pneumonie, toate la un loc făcând ca evoluţia ei să fie imprevizibilă", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului "Sfânta Maria" din Iaşi.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani susţin că pe scrisoarea medicală de externare a fetiţei de la Spitalul Judeţean din Botoşani se menţionează că aceasta avea o evoluţie favorabilă şi se recomanda revenirea la control în termen de cinci zile.

"A fost internată pe 25 martie, apoi s-a administrat tratament şi a fost externată. Într-adevăr, din documente reiese că aceasta a fost externată la cererea asistentului maternal pe data de 3 aprilie. Pe scrisoarea medicală este confirmat faptul că are o evoluţie favorabilă şi se recomandă revenirea la un control în termen de cinci zile, dar asistentul cere trimitere la spitalul din Iaşi pentru investigaţii suplimentare. La Botoşani a avut un diagnostic atipic de pneumonie intersitiţială, un diagnostic atipic clinic, care nu se manifestă decât în forme foarte uşoare“, a declarat Angela Curelariu, directorul adjunct al DGASPC Botoşani.

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a declarat, la rândul său, că a discutat cu conducerea DGASPC, care i-a spus că bebeluşul a fost dus la spitalul din Iaşi cu trimitere de la medicul de familie după ce a fusost externat din spitalul botoşănean şi s-a simţit rău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici