BEC invită MAE la o întâlnire cu membrii Biroului marţi pentru remedierea disfuncţionalităţilor

Biroul Electoral Central a adresat, duminică seară, Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa, marţi, de la ora 12.00, la o întâlnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia, pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale.

371 afișări
Imaginea articolului BEC invită MAE la o întâlnire cu membrii Biroului marţi pentru remedierea disfuncţionalităţilor

BEC invită MAE la o întâlnire cu membrii Biroului marţi pentru remedierea disfuncţionalităţilor (Imagine: Edgar Jozsa/Mediafax Foto)

BEC a lansat invitaţia reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe pentru "identificarea unor soluţii viabile pentru buna desfăşurare în străinătate a turului doi de scrutin" şi pentru remedierea disfuncţionalităţilor sesizate, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

"Luând în considerare (...) necesitatea remedierii disfuncţionalităţilor sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12.00, întâlnire la care vor fi prezenţi şi reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48", se arată în comunicatul BEC.

În documentul citat se arată că invitaţia a fost făcută având în vedere "numeroasele sesizări ale disfuncţionalităţilor în organizarea procesului de votare în cadrul secţiilor de votare din străinătate".

BEC arată că, potrivit Legii pentru alegerea Preşedintelui României, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.

De asemenea, BEC precizează că în afara acestor secţii de votare pot fi organizate, cu acordul guvernului în ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât în cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

"Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”, se precizează în comunicatul BEC.

Pe de altă parte, BEC subliniază că durata votării este stabilită prin dispoziţiile legii electorale, în conformitate cu care votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

"La ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează. Alegătorii care la ora 21.00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. BEC nu poate modifica dispoziţiile imperative ale legii, care prevăd închiderea secţiilor de votare la ora 21.00”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Duminică seară, la închiderea urnelor, sute de români care voiau să-şi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secţiile de votare s-au închis. Nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, oamenii au protestat vehemennt, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.

Ambasadorul României la Londra, unde peste o mie de oameni nu au mai ajuns să voteze, a declarat că el a solicitat prelungirea procesului de votare, însă răspunsul a fost că legea nu permite acest lucru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici