Becali, în procesul cu privire la sechestrarea de persoane: Un psiholog să spună dacă victimele au suferit traume

Avocatul lui Gigi Becali a cerut luni în procesul în care finanţatorul echipei Steaua este judecat pentru sechestrare de persoane, să fie realizată o expertiză de către psihologul criminalist Tudorel Butoi, care să stabilească dacă victimele acţiunii clientului său au suferit traume psihologice.

46 afișări
Imaginea articolului Becali, în procesul cu privire la sechestrarea de persoane: Un psiholog să spună dacă victimele au suferit traume

Becali, în procesul cu privire la sechestrarea de persoane: Un psiholog să spună dacă victimele au suferit traume (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au reluat, luni, dezbaterile în dosarul în care finanţatorul echipei de fotbal Steaua, europarlamentarul George Becali, este judecat alături de gărzile sale de corp şi de un poliţist, pentru sechestrarea a trei persoane pe care le suspecta de furtul autoturismului său.

La termenul de luni al procesului, avocatul lui Becali a depus o cerere judecătorilor ICCJ privind admiterea efectuării unei expertize, de către psihologul criminalist, profesor-doctor Tudorel Butoi.

Avocatul a susţinut că doreşte ca psihologul criminalist să spună - în urma analizării întregului material probator din acest dosar, respectiv declaraţiile părţilor vătămate, a martorilor şi a inculpaţilor din proces, şi după vizionarea materialelor video referitoare la momentul presupusei "sechestrări din bar" - dacă reiese că cele trei victime au suferit în mod real traume psihice sau nu.

"Gigi Becali solicită efectuarea unei lucrări de specialitate, de către doctorul Tudorel Butoi, cu privire la sechestrarea de persoane şi comportamentul unor persoane aflate într-o astfel de situaţie", a arătat avocatul.

Potrivit acestuia, expertiza ar fi de natură să lămurească problema presupusei sechestrări a celor trei victime în localul clientului său din Pipera (sediul Partidului Noua Generaţie, unde funcţiona barul-n.r.).

În replică, procurorul a arătat că o astfel de expertiză nu este posibilă şi că nu este de acord ca apărarea lui George Becali să indice inclusiv persoana care să o întocmească, acest fapt contravenind normelor de procedură penală.

La rândul său, avocatul, a precizat că Butoi "este singurul specialist în această arie, respectiv psihologia criminală", şi că doar el ar pute emite un răspuns pertinent legat de o astfel de chestiune, respectiv, dacă din comportamentul victimelor, la momentul aflării lor în barul din Pipera, momente surprinse cu telefoanele mobile în imagini, reiese că acesta erau traumatizate din punct de vedere psihic, fapt ce a dus la blocajul lor de a părăsi localul finanţatorului Stelei.

Cei trei judecători ai ICCJ, învestiţi cu judecarea acestui caz, urmează să decidă dacă va admite cererea sau nu.

În 3 aprilie 2009, Gigi Becali şi gărzile sale, Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu, au fost arestaţi preventiv de Judecătoria sectorului 1, iar în 17 aprilie 2009, toţi au fost eliberaţi sub control judiciar.

Gigi Becali a fost trimis în judecată, în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi pe poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcţiona şi un bar), unde hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt este sediul Partidului Noua Generaţie (PNG).

Presupuşii hoţi au fost urmăriţi de gărzile lui Becali, vânaţi, bătuţi şi urcaţi cu forţa în maşini, unul dintre ei fiind băgat în portbagaj.

Motivul pentru care Becali şi gărzile sale au fost arestaţi, în urmă cu doi ani, a fost că aceştia şi-au făcut dreptate singuri, iar o justiţie privată nu poate fi acceptată într-un stat de drept.

Becali şi ceilalţi patru arestaţi sunt judecaţi de sechestrare de persoane în mod nelegal, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la şapte la 15 ani de detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici