Berbeceanu: Persoane pe care le-am cercetat, forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, susţine că mai multe persoane pe care le-a cercetat, de-a lungul timpului, pentru infracţiuni deosebit de grave sunt "forţate să depună denunţuri calomnioase" împotriva sa şi a ofiţerilor săi, "sprijinite de structuri ale statului".

1104 afișări
Imaginea articolului Berbeceanu: Persoane pe care le-am cercetat, forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea

Berbeceanu: Persoane pe care le-am cercetat, forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Miercuri la prânz, Traian Berbeceanu a fost ridicat de trupe de intervenţie ale Jandarmeriei de la locuinţa sa din Deva, pentru a fi dus la audieri la Alba Iulia, iar pe drum maşina a oprit în comuna hunedoreană Şoimuş, la casa părinţilor şefului BCCO.

La ieşire, Traian Berbeceanu le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

"Aşa cum mă ştiţi de ani de zile, sunt un poliţist cinstit care şi-a făcut datoria şi asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de poliţie, dar aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală! (...) Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi, bineînţeles, sprijinite de structuri ale statului care lucrează împotriva noastră, din păcate", a declarat comisarul-şef Berbeceanu.

Întrebat dacă la audieri vor fi lămurite lucrurile, el a răspuns că se bazează mai mult pe instanţă pentru a-l declara nevinovat.

"Nu ştiu dacă o să lămuresc lucrurile acum la audieri, dar am totală încredere că o să le lămuresc în instanţă şi că cei care au făcut mârşăviile acestea or să plătescă cu vârf şi îndesat. (...) Vreau să transmit tuturor că poliţiştii din cadrul Brigăzii Alba, cu tot cu serviciile Hunedoara şi Sibiu, sunt extrem de cinstiţi şi morali şi nu au încălcat niciodată legea", a declarat şeful BCCO Alba.

Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: "Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii...".

Comisarul-şef Traian Berbeceanu a fost adus, în jurul orei 15.00, la audieri la DIICOT Alba Iulia, iar la intrarea în sediul instituţiei le-a declarat jurnaliştilor: "Nu pot să vă spun foarte multe acum decât că asistaţi la cea mai mare mârşăvie din cariera voastră. Vreau să fiţi convinşi şi voi, şi privitorii sau cititorii că şi eu şi poliţiştii mei suntem extrem de corecţi şi de cinstiţi. Asta este când te lupţi cu crima organizată...".

El a spus că va da mai multe detalii despre acest caz mai târziu şi nu a dorit să comenteze prea mult acuzaţiile care i se aduc spunând că nu ştie exact despre ce este vorba: "O să discutăm mai târziu. Vă garantez asta (…) Să aveţi încredere că şi eu şi toţi poliţiştii mei suntem extrem de cinstiţi".

Întrebat dacă bănuieşte cine s-ar afla în spatele acestei "poveşti", Traian Berbeceanu a răspuns că nu bănuieşte, ci ştie.

"Nu bănuiesc. Ştiu. O să vedeţi la timpul potrivit. Posibil şi din mediul politic, din mediul de afaceri, din cei care ar trebui să apere legea. O să vă dau mai multe nume la momentul potrivit", a conchis Berbeceanu.

El a fost adus fără a fi încătuşat, iar la intrarea în sediul DIICOT a fost aşteptat de doi dintre colegii săi, care i-au strâns mâna şi l-au îmbrăţişat.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, la Alba Iulia au mai fost aduse la audieri alte două persoane.

Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

Cel puţin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul percheziţiilor, se preciza într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineaţă de DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip "carusel", privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.

De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

În această cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, pentru sprijinirea grupului infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

"Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat", potrivit procurorilor DIICOT.

În aceeaşi cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat şi viceprimarul Devei Ovidiu Moş (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că nu ştie nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală şi că acesta se află, în prezent, într-o delegaţie la Bucureşti, la Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici