Bian către denunţător, la primirea a 82.000 lei: Să văd unde-i pun, să nu intre soţia în trepidaţii

Magistratul care a decis arestarea preventivă a lui Silviu Bian scrie, în motivarea hotărârii, că la momentul primirii de la denunţător a celor 82.000 de lei, s-a arătat preocupat de locul depozitării banilor, menţionând că nu vrea să-şi bage soţia "în trepidaţii".

1498 afișări
Imaginea articolului Bian către denunţător, la primirea a 82.000 lei: Să văd unde-i pun, să nu intre soţia în trepidaţii

Bian către denunţător, la primirea a 82.000 lei: Să văd unde-i pun, să nu intre soţia în trepidaţii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Fostul secretar de stat Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, duminică, de Tribunalul Bucureşti care a admis propunerea procurorilor anticorupţie, care îl acuză pe demnitar de luare de mită.

În motivarea deciziei de arestare a fostului demnitar, dată publicităţii, marţi, de Tribunalul Bucureşti, se arată că Bian a aflat la un moment dat de reclamaţiile făcute pe numele său la Direcţia Naţională Anticorupţie, context în care a început să-şi instruiască subalternul de la care primea banii, care s-a dovedit ulterior a fi şi denunţător în dosar, să aibă grijă şi să nu recunoască nimic în cazul în care este convocat la parchet.

În 13 octombrie, după virarea remuneraţiilor aferente lunii septembrie în conturile angajaţilor, R.C. a început, ca de obicei, colectarea banilor pentru Silviu Bian, fiind strânsă în total suma de 82.000 de lei, notează instanţa care arată că "această sumă de bani a fost pusă la dispoziţia organelor de urmărire penală de către R.C., procedându-se la înserierea şi marcarea criminalistică a acestora".

Judecătorul care a decis arestarea preventivă a lui Silviu Bian mai arată în motivarea sa că acesta a purtat o discuţie cu denunţătorul pe care îl sfătuia să aibă grijă că la DNA s-au formulat acuzaţii pe numele său şi că nu trebuie să recunoască nicicum faptele comise.

"Revenind la data de 15 octombrie, după sosirea la centrul de la R., inculpatul Bian împreună cu R.C. au purtat în biroul acestuia din urmă un dialog relevant pentru cauză din care se reţin următoarele aspecte: inculpatul avea informaţii că există reclamaţii la DNA şi l-a sfătuit pe R. să aibă «foarte mare grijă», să nu aibă «acasă nimic, nici prin calculatoare», să fie atent la carneţelele pe care notează sumele de bani că acestea pot fi ridicate şi verificate, să aibă încredere în el că va găsi o soluţie pentru o societate sau ceva în G. - unde «să care cu materiale, cu tot», să transmită clar către o persoană numită «C.» «acesta-i scorul, astea-s jocurile» şi nu în ultimul rând, să nu recunoască «nici tăiat în 50 de ..dacă vine vreo acuzaţie»", se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

La finalul dialogului, arată judecătorul, Silviu Bian l-a întreabat pe denunţător ce are "acolo, în pungă", cel din urmă răspunzând "vreo optzeci şi două de mii", Bian transformând imediat suma la 20.000 de euro, după care a spus "trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii".

"Aşa stând situaţia de fapt, nu e greu, ci imposibil de crezut că inculpatul nu a ştiut ce se află în punga respectivă - el susţinând că acolo se aflau doar sticle şi un pachet în care a crezut că era cafea (multă cafea!), mai ales că a căutat mai multe locuri unde să o ascundă, pentru ca în final punga şi cu sticle şi cu banii marcaţi, în cuantum de fix 82.000 de lei - sumă discutată în birou - să fie descoperită de organele de urmărire penală în portbagajul autoturismului cu care venise inculpatul", conchide judecătorul privind apărarea fostului secretar de stat.

Judecătorul arată că în prezenţa martorilor asistenţi, s-au examinat în spectru UV mâinile şi obiectele de îmbrăcăminte ale lui Bian, context în care au fost descoperite urme de substanţă fluorescentă pe faţa internă şi externă a ambelor mâini, pe cravată, pe sacou şi pe pantaloni. Totodată, s-au examinat în spectru UV pungile în care se aflau banii, constatându-se pe suprafaţa acestora urme de substanţă de praf verde, fluorescent.

În urma numărării de către martorul asistent a sumelor de bani s-a constatat că este vorba de 82.000 de lei, iar parte din bancnote în cupiură de o sută de lei aveau aplicată menţiunea "mită".

Silviu Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru a cofinanţa posturile, funcţionarul fiind prins când primea alţi 82.000 de lei.

În mod similar, la data de 15 octombrie 2011, în acelaşi scop ca cel menţionat, Silviu Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediar, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.

Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, Bian fiind reţinut sâmbătă, pentru 24 de ore, apoi arestat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici