Bihor: Percheziţii la Spitalul Oradea, farmacii şi medici, care ar fi decontat ilegal medicamente. Prejudiciul se ridică la 2,1 mil. euro - FOTO

Inspectorii antifraudă fiscală afirmă că firmele implicate în cazul din judeţul Bihor în care au loc, joi, percheziţii la Spitalul Municipal Oradea, la farmacii şi cabinete medicale au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro prin neplata impozitului pe profit şi a TVA.

1265 afișări
Imaginea articolului Bihor: Percheziţii la Spitalul Oradea, farmacii şi medici, care ar fi decontat ilegal medicamente. Prejudiciul se ridică la  2,1 mil. euro - FOTO

Bihor: Percheziţii la Spitalul Oradea, farmacii şi medici, care ar fi decontat ilegal medicamente. Prejudiciul se ridică la 2,1 mil. euro - FOTO

Potrivit Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală, prejudiciul cauzat în acest dosar, prin neplata impozitului pe profit şi a TVA, este de 2,1 milioane de euro.

"În perioada 7 octombrie - 12 noiembrie 2014, inspectorii antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de peste 2,1 milioane de euro (9.583.951 lei) cauzat bugetului de stat de către o reţea de opt firme din judeţul Bihor specializate în comerţul cu produse farmaceutice, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală.

Conform sursei citate, două dintre firme au emis facturi pentru achiziţii fictive de medicamente oncologice, reumatologice şi neurologice (Glivec, Seroquel, Aranesp), produse parafarmaceutice şi diverse servicii, atât în scopul creşterii artificiale a cheltuielilor şi diminuării bazei impozabile, respectiv evitării plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat, cât şi pentru majorarea artificială a TVA deductibilă, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

Facturile erau emise către şase firme fără angajaţi, depozite şi magazine care nu funcţionau la sediile declarate, dar care erau controlate prin interpuşi de aceleaşi persoane care deţin şi cele două societăţi. Banii, reprezentând contravaloarea facturilor fictive emise, se ridicau de la bancă în numerar, în baza unor borderouri fictive, cu nume şi serii de buletine false, şi erau returnaţi reprezentanţilor celor două firme beneficiare.

Procurori ai DIICOT Oradea, poliţişti şi inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au făcut, joi, mai multe percheziţii la secţia de Oncologie a Spitalului Municipal din Oradea, la farmacii şi cabinete ale unor medici de familie, vizând destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane şi specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

La ora transmiterii acestei ştiri, o parte dintre percheziţii s-au terminat, iar altele continuă.

Conform DIICOT, în perioada 2012-2014 membrii grupării au fraudat Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizate în tratamentul ambulatoriu (TA) şi medicamentelor şi materialelor sanitare care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS), şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prejudiciul produs în acest caz este estimat de DIICOT la aproximativ 5 milioane de euro.

În urma percheziţiilor, 30 de persoane ar urma să fie duse la DIICOT Oradea pentru audieri, o parte dintre acestea ajungând deja acolo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici