Bilanţ de 1 mai: Mai puţine furturi şi infracţiuni cu violenţă anul acesta

Forţele de ordine au intervenit, în timpul minivacanţei de 1 Mai, în cazul a 56 de furturi şi nouă infracţiuni cu violenţă, numărul acestor fapte fiind în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

95 afișări
Imaginea articolului Bilanţ de 1 mai: Mai puţine furturi şi infracţiuni cu violenţă anul acesta

Bilanţ de 1 mai: Mai puţine furturi şi infracţiuni cu violenţă anul acesta (Imagine: Shutterstock)

Ca urmare a mobilizării structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în timpul minivacanţei de 1 Mai, la nivel naţional a fost asigurat un climat general de siguranţă şi legalitate, fără a fi înregistrate incidente deosebite, a declarat duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Începând de joi şi până duminică inclusiv, dispozitivele de siguranţă publică, poliţie rutieră şi de intervenţie în situaţii de urgenţă s-au suplimentat în întreaga ţară. Zilnic, au fost la datorie peste 36.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative ale ministerului.

În această perioadă, au fost desfăşurate 14.730 de misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice şi s-a intervenit în peste 4.700 de situaţii de risc pentru siguranţa cetăţenilor.

Poliţia şi Jandarmeria au fost prezente la 373 de manifestări publice, dintre acestea peste 200 fiind dedicate sărbătoririi zilei de 1 Mai.

Prezenţa în stradă a unui dispozitiv complex de ordine publică a avut efecte directe asupra criminalităţii. S-au înregistrat mai puţine furturi decât în perioada similară a anului trecut, respectiv 56 faţă de 69, iar numărul de autori de infracţiuni prinşi în flagrant a crescut cu 51%.

Numărul de infracţiuni cu violenţă, contra persoanei, a scăzut cu 50 la sută, faţă de anul trecut, în ultimele zile fiind înregistrate doar nouă astfel de fapte, a precizat Dajbog

Pentru comiterea de infracţiuni sunt cercetate 405 persoane, dintre acestea 45 fiind reţinute şi 37 arestate. Au fost depistaţi 28 de urmăriţi naţional şi patru urmăriţi internaţional.

Spre exemplu, în Constanţa poliţiştii au identificat trei bărbaţi pe numele cărora fusese emis mandat european de arestare de către autorităţile italiene pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, sclavie şi trafic de persoane. Cei trei au fost prezentaţi instanţei, care a confirmat mandatul european de arestare.

În ceea ce priveşte contravenţiile, începând de joi şi până la acest moment, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 34.271 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 9,7 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici