Video Bilanţ inundaţii: Peste 160 de localităţi inundate în 22 de judeţe. Aproape 900 de persoane evacuate din case - VIDEO

Peste 160 de localităţi din 22 de judeţe au fost inundate, în ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, în vreme ce peste 2.800 de angajaţi ai MAI şi ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor, informează IGSU.

121 afișări

Judeţele afectate în ultimele 24 de ore de inundaţii au fost Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Vrancea, se arată într-un comunicat de presă de joi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Echipele de intervenţie au evacuat aproape 900 de persoane, în intervalul menţionat, apele distrugând şi o locuinţă şi afectând alte aproape 300.

Peste 3.200 de gospodării, anexe, curţi şi grădini au fost inundate, precum şi aproape 18.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, aproape 15.000 de hectare de teren arabil, aproape 5.000 de hectare de păduri, 16 obiective socio-economice, şase drumuri naţionale, opt drumuri judeţene şi nouă drumuri comunale.

În plus, viitura a făcut ca şase poduri şi 78 de podeţe să devină impracticabile, iar peste 300 de fântâni au fost colmatate.

Video Stirileprotv.ro

â

Pentru limitarea pagubelor şi salvarea vieţilor omeneşti au intervenit peste 2.800 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi ai altor structuri.

Aceştia au acţionat cu peste 400 de mijloace de intervenţie, dintre care 216 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Râul Siret a atins în cursul dimineţii de joi debite maxime în zona localităţii Paşcani, iar viitura se îndreaptă spre localitatea Nicolae Bălcescu, unde hidrologii estimează că va ajunge vineri dimineaţă.

În ceea ce priveşte debitele Dunării, acestea sunt foarte apropiate de nivelul atins în 2006, pe sectoarele din dreptul localităţilor Brăila - Galaţi - Tulcea şi Delta Dunării.

În continuare, aceste debite sunt în creştere, pe sectorul Brăila-Galaţi, iar pe râul Siret se creează efectul de remuu (apa din Dunăre urcă pe cursul Siretului) pe o lungime de 25 de kilometri.

Viitura de pe Prut, venită din Ucraina, a trecut de Oroftiana. Momentan, debitul Prutului, la staţia Rădăuţi Prut, este în creştere, respectiv de 2.130 de metri cubi pe secundă. Acest debit este preluat în acumularea Stânca Costeşti, unde s-a adunat un volum de peste 300 de milioane de metri cubi de apă.

Meterologii au prelungit avertizarea Cod galben de ploi, noua atenţionare emisă joi dimineaţă fiind valabilă pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi zona Carpaţilor Orientali, până vineri la ora 9.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici