Bilanţ provizoriu ISU Bistriţa-Năsăud: Doi morţi, 17 răniţi, case şi şcoli afectate de furtună

Două persoane au murit, 17 - între care şi un copil de cinci ani - au fost rănite în urma furtunii de duminică din Bistriţa-Năsăud. De asemenea, două spitale, o şcoală, peste 50 de case şi 20 de blocuri au rămas fără acoperişuri, iar jumătate din judeţ nu are curent electric.

199 afișări
Imaginea articolului Bilanţ provizoriu ISU Bistriţa-Năsăud: Doi morţi, 17 răniţi, case şi şcoli afectate de furtună

Bilanţ provizoriu ISU Bistriţa-Năsăud: Doi morţi, 17 răniţi, case şi şcoli afectate de furtună

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (CJSU) a fost convocat de urgenţă, luni la amiază, pentru a face bilanţul pagubelor produse de furtuna care s-a abătut asupra întregului judeţ.

Autorităţile s-au plâns că nu primit avertizările de vreme rea decât foarte târziu, cu doar câteva minute înainte ca furtuna să lovească judeţul Bistriţa-Năsăud, iar sitemele de alarmare nu au mai apucat să fie folosite.

“Alarmarea instiuţională a funcţiont, toţi membrii Comitetului Judeţean au primit informaţiile înainte de eveniment, dar nu ştiu să fi existat o metodă masivă de alertare a populaţiei. Nu vrem să renunţăm la mijloacele clasice de avertizare, prin sirene şi prin clopotele bisericilor din sate, întrucât o bună parte din populaţie nu are acces la tehnica modernă. Mesajul a venit la 18.20 şi deja la câteva minute apăreau informaţii legate de pagubele produse de furtună”, a spus prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ.

În urma furtunii, doi bărbaţi, de 57 şi 47 de ani, au murit striviţi de copaci şi alte 17 perosne, între care şi un copil de 5 ani, au ajuns la spitalele din Bistriţa şi din oraşul Beclean.

Conform informaţiilor prezentate de prefectul Ovidiu Frenţ, din cele 17 persoane care au ajuns la spitalele din judeţ, cinci au rămas internate.

“Am avut două persoane decedate şi gândurile noastre şi întreaga compasiune merge acum către familiile lor. Am avut şi 17 persoane rănite, dintre care doar cinci se mai afle internate în spitalele din Bistriţa şi Beclean. Printre cele trei persoane aflate la Bistriţa se află şi un copil de cinci ani, nepotul bărbatului de 57 de ani care a murit în parcul municipal. Se pare că acesta şi-a protejat nepotul cu preţul vieţii”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, col. Florea Constantin, a anunţat că au acoperişurile spitalelor din Bistriţa şi Beclean, ale şcolii din localitatea Mogoşeni şi ale 50 de case şi 20 de blocuri sunt afectate, pagubele fiind în curs de centralizare.

De asemenea, la numărul de urgenţă 112 au fost primite aproape 300 de apeluri de le persoane care au avut de suferit de pe urma furtunii de duminică după-amiaza.

La ora transmiterii acestei ştiri, jumătate din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud nu are în continuare energie electrică, din cele 26 de reţele existente în judeţ, 22 fiind afectate de vântul puternic.

Electrica acţionează în teren cu 25 de echipe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici