BIO: Dumitru Sechelariu, figură controversată a politicii şi sportului din Bacău

Dumitru Sechelariu a fost un om de afaceri şi politician controversat, spunându-se despre el că este un baron local al PSD, de numele său fiind legat destinul oraşului Bacău, pe care l-a administrat, ca primar, între 1996 şi 2004, şi de FCM Bacău, club pe care l-a condus din 1992 până în 2007.

2369 afișări
Imaginea articolului BIO: Dumitru Sechelariu, figură controversată a politicii şi sportului din Bacău

Dumitru Sechelariu (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Sechelariu s-a născut la 14 iulie 1958, a fost fratele fostului parlamentar Sergiu Sechelariu şi tatăl pilotului Doru Sechelariu. Dumitru Sechelariu a fost primar al municipiului Bacău în două mandate, în perioada 1996–2004, iar în 1992 a preluat FCM Bacău

Presa a scris despre Sechelariu că este un “personaj care s-a visat Ştefan cel Mare” şi unul dintre cei mai cunoscuţi baroni ai PSD. Iniţial, Sechelariu a fost membru al PNL, după care a trecut la PSD, câştigând alegerile locale din 2000 în calitate de independent.

Dumitru Sechelariu a derulat afaceri în domeniul transportului internaţional şi al comerţului, prin lanţul de magazine "Selena", înainte de a ocupa fotoliul de primar al oraşului Bacăului.

Sechelariu a fost, de asemenea, patronul trustului de presă "Deşteptarea" şi acţionar principal al Fabricii de Hârtie "Letea" Bacău.

De-a lungul anilor, Sechelariu a fost urmărit penal pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, luare de mită, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice.

În 2005 a petrecut 45 de zile în arest, fiind acuzat de luare de mită, schimburi şi achiziţii ilicite de terenuri, după care a fost achitat. Astfel, în perioada februarie 2000 - mai 2004, Consiliul Local Bacău a acceptat 179 de schimburi de teren, suprafaţa totală de care au beneficiat Sechelariu - prin firmele Letea SA, Selena SRL, Deşteptarea SA - şi alte 15 persoane fizice şi juridice fiind de 79.744 de metri pătraţi, primiţi din proprietatea Consiliului Local (CL) Bacău, afimau procurorii anticorupţie.

Fostul primar al Bacăului a fost implicat câteva scandaluri în politică.

După ce şi-a prezentat demisia din PSD, în 2004, Sechelariu a anunţat că va spune tot ce ştie despre oamenii politici, inclusiv despre colegii de partid. Primul vizat a fost fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care l-a învinovăţit pentru plecarea sa din partid.

“Daca Iliescu ia partidul, veţi vedea alt partid, vor dispărea cei care l-au deranjat. El se face că nu ştie ce se întâmplă în România, dar, de fapt, ştie", declara Sechelariu, după plecarea din PSD.

George Becali l-a invitat pe Dumitru Sechelariu în Partidul Noua Generaţie, iar acesta a acceptat funcţia de preşedinte executiv .

La scurt timp însă s-a cetat şi cu finanţatorul echipei Steaua, spunând despre acesta că este "zero ca politician" şi "trădător".

"M-a numit preşedinte executiv, dar fără a semna un contract şi apoi m-a vândut, m-a lăsat cu promisiuni neonorate, inclusiv pe la câteva biserici. L-am crezut om de onoare. Are momente de handicap, nu este prea sănătos la minte, are o limită, îi scapă o bujie", spunea Sechelariu, la acel moment, despre Becali.

Sechelariu a demisionat din PNG în 2005 şi şi-a anunţat retragerea din viaţa politică, dar numai după câteva luni şi-a lansat candidatura pentru Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Bacău, din partea PSD.

în 2004 a pierdut alegerile pentru postul de primar al municipiului Bacău, fiind foarte afectat de acest lucru.

La sfârşitul anului 2007, fratele lui Dumitru Sechelariu, Sergiu Sechelariu, a candidat la funcţia de primar al Bacăului, în speranţa de a-l înlătura din funcţie pe liberalul Romeo Stavarache, dar nu a reuşit.

Dumitru Sechelariu a fost patronul echipei FCM Bacău timp de 21 de ani, timp în care formaţia moldoveană a avut cele mai bune rezultate din istorie.

El a preluat echipa în 1992, reuşind să o menţină în Divizia A până în 2006.

În anul 2007, el a decis să renunţe la funcţia de preşedinte de onoare, cedând-o fratelui său, Sergiu.

În iunie 2012, el şi-a anunţat intenţia de a vinde echipa Consiliului Local pentru un milion de euro.

Sechelariu a avut, în ultima perioadă, probleme cu sănătatea. Sâmbăta trecută, el a fost transferat de la Bucureşti la o clinică din Viena, la cererea expresă a familiei.

În 2 februarie, fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu a fost adus la Spitalul Floreasca, prin transfer de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi, pacientul fiind atunci conştient, cooperant şi cu parametrii funcţiilor vitale în limite fiziologice.

În zilele următoare, Sechelariu a fost supus mai multor investigaţii imagistice şi de laborator, în vederea stabilirii stării biologice de moment şi a planului terapeutic, iar marţi, 5 februarie, a fost supus unei intervenţii chirurgicale, evoluţia postoperatorie imediată fiind favorabilă.

Sechelariu fusese internat în spitalul ieşean în 31 ianuarie, cu afecţiuni la coloana vertebrală, fiind în imposibilitatea de a se deplasa, potrivit unor surse medicale.

În februarie 2010, fostul primar Dumitru Sechelariu a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, după ce a suferit un preinfarct. După câteva zile, Dumitru Sechelariu a fost reţinut de procurorii DNA într-un caz de corupţie, în aceeaşi zi făcându-i-se rău şi ajungând la Spitalul Judeţean Bacău, unde a fost internat sub pază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici