Birchall o acuză pe Savonea de „imixtiune gravă” în activitatea Guvernului: Atitudinea este de neînţeles

Ministrul Ana Birchall îi o acuză pe şefa CSM Lia Savonea de „imixtiune gravă în activitatea puterii executive” şi precizează că la plenul precedent, a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat în privinţa discuţiilor privind o eventuală „foaie de parcurs” la Ministerul Justiţiei.

1190 afișări
Imaginea articolului Birchall o acuză pe Savonea de „imixtiune gravă” în activitatea Guvernului: Atitudinea este de neînţeles

Birchall o acuză pe Savonea de „imixtiune gravă” în activitatea Guvernului: Atitudinea este de neînţeles

Ana Birchall îi atrage atenţia Liei Savonea, într-o scrisoare, că nici până în prezent, Ministerul Justiţiei nu a primit oficial cererea Centrului de Resurse Juridice cu privire la existenţa unei „foi de parcurs” la nivelul Ministerului, aşa cum a cerut la plenul CSM din 17 septembrie.

„Aşa cum am declarat, la nivelul Ministerului Justiţiei nu există niciun document de tip „to do list” sau „foaie de parcurs” convenit cu parteneri externi. Colaborarea cu Departamentul de justiţie al SUA este una legală şi instituţională, ţinând seama şi de faptul că, în cadrul parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, inclusiv cooperarea judiciară pentru fenomene infracţionale, ocupă un loc central”, se arată în scrisoarea transmisă de Ana Birchall către şefa CSM, Lia Savonea.

În documentul obţinut de MEDIAFAX, ministrul Justiţiei a mai subliniat că „este de domeniul evidenţei că în competenţele constituţionale şi legale ale CSM nu intră şi supervizarea modului în care reprezentanţii autorităţii executive înţeleg să îşi îndeplinească rolul constituţional”.

„Extinderea arbitrară a competenţelor CSM încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi principiul cooperării loiale între autorităţile statului. (...) Încercarea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii de a-şi aroga un veritabil drept de veto cu privire la acţiunile externe ale ministrului Justiţiei este o imixtiune gravă şi inacceptabilă în activitatea puterii executive. Atitudinea acelor membri este de neînţeles, cu atât mai mult cu cât aceştia pun în discuţie relaţia cu unul dintre partenerii strategici ai României şi o propunere vizând consolidarea statului de drept”, a mai scris Birchall.

Cu acest prilej, ministrul îi invită pe toţi membrii CSM să îşi desfăşoare activitatea „în limitele misiunii esenţiale”.

„De asemenea, îmi exprim speranţa că astfel de conduite nu vor fi perpetuate sau tolerate la nivelul membrilor CSM”, atrage atenţia Birchall.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, pe 17 septembrie, în plenul CSM, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanţii altui stat asupra unei ”foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România. Aceasta a refuzat, la momentul respectiv, să furnizeze un răspuns explicit.

Taguri:
csm,
birchall,
savonea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici