Bistriţa: Care alegorice cu tineri în slip şi cadâne în costume de baie, la sărbătoarea unei comune - FOTO

Zeci de tineri mascaţi sau îmbrăcaţi în costume de baie au defilat, sâmbătă seară, în care alegorice şi în sunetul muzicii de fanfară, pe străzile localităţii Livezile din Bistriţa-Năsăud, pentru a marca începutul Zilelor comunei.

2463 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Care alegorice cu tineri în slip şi cadâne în costume de baie, la sărbătoarea unei comune - FOTO

Bistriţa: Care alegorice cu tineri în slip şi cadâne în costume de baie, la sărbătoarea unei comune

Parada carelor alegorice a început, sâmbătă, la ora 20.00, dintr-un capăt al satului Livezile. Alaiul, însoţit de echipaje ale Poliţiei, ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi de primarul comunei, Traian Simionca (PNL), a fost deschis de un camion în care se aflau membrii Fanfarei Rodna, care au cântat pe tot parcursul paradei.

În următorul camion s-au aflat mai multe tinere în costume de baie şi tineri în slip care dansau în jurul unei piscine gonflabile, iar într-o maşină decapotabilă erau mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în costume populare. Pe jos, au defilat tineri mascaţi care, la lăsarea serii, au purtat torţe.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX care a fost ideea organizării acestei parade, primarul din Livezile, Traian Simionca, a spus: "Am vrut să se bucure toţi locuitorii comunei. Să ştiţi că, dintre cei 5.000 de oameni care stau în Livezile, doar o mică parte, cam o mie, vin la scenă la spectacole. Ce facem cu restul? Le ducem formaţiile prin faţa porţii ca să iasă şi să se bucure şi ei. Toţi cei care au participat la paradă au evoluat şi în spectacole. Parada nu a costat nimic. Tinerii şi-au făcut singuri costumele, s-au mascat. Am premiat, apoi, şapte-opt dintre cele mai frumoase. Fanfara din Rodna a şi cântat, iar fetele în costume de baie fac parte din formaţia «Cadânele lunii» care a dansat pe scenă".

Întrebat dacă a dorit, în felul acesta, să-l copieze pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, edilul din comuna Livezile a răspuns: "Mi se spune Mazăre de Livezile, dar eu nu vreau să copiez pe nimeni. Am făcut ceva care să-i bucure pe oameni. Sâmbătă seara, deşi ploua, la ora 2.00 noaptea încă lumea mai stătea la spectacole, dovadă că oamenilor le-a plăcut ce am făcut pentru ei".

După ce s-a încheiat parada, care a îngreunat puţin traficul pe DN 17 (drum care traversează de la un capăt la altul comuna Livezile), a început spectacolul pe scena amplasată în parcarea primăriei. Sâmbătă seara, localnicii le-au putut vedea pe scenă şi pe fetele din trupa de dansuri orientale "Cadânele lunii", care defilaseră prin sat.

Duminică, Zilele comunei Livezile continuă cu întreceri de şah, table, rummy. Fanfara de la Rodna va interpreta muzică militară, valsuri, dar şi melodii din folclorul internaţional, iar artiştii Teatrului de copii şi tineret "Alexandru Misiuga" de la Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" din Bistriţa vor prezenta o piesă de teatru pentru copii. Vor mai evolua Ansamblul "Nunta Zamfirei" al comunei Livezile, Ansamblul "Tulnicul" din Baia Mare şi ansamblul folcloric "Flori de Romanaţi" din Dobrosloveni (Olt).

Ediţia din acest an a Zilelor comunei Livezile se va încheia cu un foc de artificii.

Potrivit primarului Traian Simionca, de la bugetul local s-au alocat 14.000 de lei pentru organizarea ediţiei din acest an a sărbătorii comunei.

Livezile - a cărei veche denumire era Iad - este o comună de pe Valea Bârgăului, situată în vecinătatea oraşului Bistriţa. Prima atestare documentară datează din anul 1311. A fost locuită de mulţi saşi care au ridicat aici şi o biserică monument istoric. La începutul secolului al XX-lea, mulţi au emigrat în Statele Unite ale Americii.

Traian Simionca, fost instructor de dansuri populare, a fost ales primar în 2012, fiind la primul său mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici