Bistriţa: Mii de peşti moţi pe râul Şieu din cauza unei poluări. Garda de Mediu face anchetă

Mii de peşti morţi au fost observaţi, joi, pe râul Şieu din Bistriţa-Năsăud de către localnicii aflaţi la muncă pe câmp, mirosul devenind insuportabil în apropierea apei, iar Garda de Mediu a început o anchetă în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

535 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Mii de peşti moţi pe râul Şieu din cauza unei poluări. Garda de Mediu face anchetă

Bistriţa: Mii de peşti moţi pe râul Şieu din cauza unei poluări. Garda de Mediu face anchetă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Pescarii şi localnicii care s-au aflat, joi, în aproprierea râului Şieu, au văzut cum mii de peşti morţi sunt aduşi la mal de ape şi au sesizat asociaţiile de pescari din judeţ, dar şi Garda de Mediu.

"Am venit la pescuit şi am găsit râul alb, plin de peşti morţi, iar mirosul este insuportabil. Paguba este foarte, foarte mare. Sunt mii de peşti morţi”, a declarat un pescar.

Reprezentanţii asociaţilor de pescuit din judeţ au mers şi ei în zona comunei Şintereag pentru a evalua situaţia. Ei spun că unda de poluare are câţiva kilometri şi că, din cauza ei, au murit jumătate din peştii din râul Şieu.

"Am primit o sesizare de la un număr mare de pescari, care m-au informat că pe râul Şieu situaţia este dezastruoasă, este o poluare masivă. Este pur şi simplu o deversare, fie ea accidentală sau intenţionată, iar râul Şieu este la ora actuală în proporţie de 50 la sută mort din punct de vedere piscicol, din punct de vedere al faunei şi peisagistic, al vietăţilor care tăiesc în această apă, apă care în 1957 era cel mai popular râu cu scobar din Europa. O să facem toate demersurile pentru a afla cine este poluatorul. Este vorba despre cel puţin o tonă de peşte mort”, a declarat preşedintele Asociaţiei Pescar Sportiv Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

La rândul său, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş, a anunţat că se află pe teren pentru a stabili împrejurările în care a avut loc accidentul ecologic, valoarea pagubelor şi vinovaţii.

"Cea mai mare mortalitate piscicolă e pe râul Şieu la pod, la Şintereag, unde e punctul hidro, dar sunt mai multe puncte unde peştii pot fi observaţi plutind. Peştii sunt morţi de zilele trecute, acum au ajuns la suprafaţă şi plutesc. În continuare, noi căutăm cauza poluării. Aşteptăm rezultatele analizelor fiindcă nu putem exclude nici depozitul ecologic ca posibil poluator”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş.

Ancheta comisarilor de la Garda de Mediu a început de la depozitul ecologic de la Tărpiu, care a fost amendat în urmă cu trei săptămâni după ce s-a spart o supapă pneumatică şi au fost deversate accidental ape uzate pe un afluent al râului Şieu, însă joi după-amiază nu au fost găsite alte urme de poluare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici