Blocaj „dezamorsat” în criza gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei. Operatorul de salubritate anunţă reluarea colectării deşeurilor

  • Operatorul de salubritate din Sectorul 1 al Capitalei a anunţat sâmbătă seara că „situaţia de blocaj a fost dezamorsată”.
  • Compania susţine că va mobiliza toate resursele pentru a colecta deşeurile acumulate în Sectorul 1 din Bucureşti.
  • Conflictul juridic putea fi soluţionat aplicând o decizie a Curţii de Apel Bucureşti. La începutul lunii februarie, Clotilde Armand anunţa că va apela la alt operator, în regim de urgenţă.
1939 afișări

Având în vedere apelul Romprest, transmis către autorităţi pentru a găsi o soluţie care să ducă spre rezolvarea „situaţiei de blocaj” creată la nivelul Sectorului 1 al Capitalei, partenerii contractuali ai firmei de salubritate au comunicat sâmbătă seară „că vor permite accesul în staţia de sortare, în limita capacităţilor lor, al autospecialelor încărcate cu deşeurile colectate din Sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să îşi găsească o rezolvare amiabilă, instituţională, în cursul săptămânii viitoare”.

Potrivit unui comunicat Romprest, compania va mobiliza imediat „toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, data la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”.

Romprest aşteaptă ca autorităţile abilitate „să îşi asume responsabilităţile care le revin şi să asigure funcţionarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanţarea şi asigurarea unui cadru contractual şi legal predictibil, pentru a menţine starea salubră şi implicit sănătatea populaţiei”.

În încheiere, Romprest face un apel la „înţelegere şi colaborare”, atât către populaţie cât şi către Poliţia locală, în sensul de „a spijini operatorul delegat în demersul sîu de a reintra în regim normal de colectare”.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat sâmbătă seara că va depune plângere penală împotriva operatorului de salubritate. De asemenea, aceasta susţine că va solicita Consiliului Local Sector 1 şi în Justiţie rezilierea contractului cu operatorul.

Criza gunoiului din Sectorul 1. Primarul Clotilde Armand putea aplica o decizie a Curţii de Apel Bucureşti

Conflictul juridic dintre Romprest şi Clotilde Armand putea fi rezolvat uşor cu puţină bunăvoinţă. Exista şi soluţia, într-o decizie a Curţii de Apel, din 15 martie. Sentinţa îi dă edilului dreptul să folosească serviciile altor firme de salubrizare în cazul unui conflict de natură juridică.

  • Decizie Curtea de Apel, 15 martie 2021: „Instanţa apreciază că nu se poate reţine în favoarea reclamantei (Romprest) aparenţa dreptului de a i se asigura exclusivitatea prestării serviciului de salubrizare pe aria administrativă a Sectorului 1, atunci când exercitarea dreptului contractual de limitare a activităţii poate aduce atingere interesului comunităţii în favoarea căreia este prestat serviciul de salubrizare."

„O autoritate locală nu poate niciodată, nu are voie să genereze o asemenea situaţie. Legea spune foarte clar, indiferent de disputa juridică între cele două entităţi, serviciile de salubrizare trebuie prestate”, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Au trecut 80 de zile în care primarul ar fi putut face demersurile de alegere a unui nou furnizor. La începutul lunii februarie, Clotilde Armand spunea că dacă Romprest refuză să îşi onoreze obligaţiile contractuale, va folosi un alt operator, în regim de urgenţă. 

„În acest moment este o situaţie, efectiv, disperată. Consilierii PNL au încercat permanent să evite acest moment. (n.r. Clotilde Armand) să meargă în instanţă, să urmeze calea legală”, este de părere Dan Podaru, consilier local PNL, Sector 1.

Reprezentanţii firmei arătate cu degetul de primar, Romprest, au declarat sâmbătă că staţiile de sortare sunt închise pentru neplată. Primăria nu ar fi achitat datoriile din iulie, anul trecut. Romprest spune că este pregătită să strângă tot gunoiul de pe străzi, în 36 de ore. 

  • Comunicat de presă Romprest: „Solicităm Autorităţii contractante (....) să ne indice cu celeritate locul în care să descărcăm deşeurile colectate, care sunt încărcate în autogunoierele Romprest. Suntem pregătiţi să intervenim cu tot efwectivul şi în 36 de ore să colectăm deşeurile din tot Sectorul 1.

Armand le-a transmis de multe ori că nu cedează „şantajului” companiei. Primarul zice că Romprest cere 1 milion de lei pe zi, pentru ridicarea gunoiului.

„Totuşi, nu suntem proştii mafiei gunoaielor şi eu nu mă clintesc în faţa ameninţărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită şi cumpărată”, declară Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici