Blocajul guvernamental continuă şi după hotărârea CCR/ Klaus Iohannis anunţă că va decide privind miniştrii după motivarea Curţii/ Viorica Dăncilă: Vom merge în Parlament cu o nouă variantă de Guvern/ VIDEO

CCR arată că, într-un comunicat de presă, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

6025 afișări
Imaginea articolului Blocajul guvernamental continuă şi după hotărârea CCR/ Klaus Iohannis anunţă că va decide privind miniştrii după motivarea Curţii/ Viorica Dăncilă: Vom merge în Parlament cu o nouă variantă de Guvern/ VIDEO

BREAKING CCR a admis PARŢIAL conflictul Guvern-Preşedinţie. Iohannis, obligat să revoce miniştrii şi să motiveze refuzurile

UPDATE: Curtea Constituţională anunţă oficial ce trebuie să facă preşdintele Iohannis referitor la miniştri

„Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul dispoziţiilor art.146 lit.e) din Constituţie şi ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum şi ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre primul-ministru, pe de o parte şi Preşedintele României,
pe de altă parte, cerere formulată de primul-ministru”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Astfel CCR a decis cu majoritate de voturi că există „un conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată”.

Magistraţii CCR au decis că „Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Totodată, şeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

De asemenea, „Klaus Iohannis urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, arată comunicatul Curţii.

Judecătorii Curţii au constatat, cu unanimitate de voturi, că „nu există conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai arată sursa citată.

Asta înseamnă că nu există un conflict de natură juridică cu privire la propunerea ca ministru plin a Danei Gîrbovan la Justiţie, a lui Mihai Fifor la MAI, a senatorului Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, a Ana Birchall ca vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice, propuneri trimise pe 26 august de premier la Cotroceni.

Decizia CCR de miercuri este definitivă şi general obligatorie.

UPDATE: Klaus Iohannis anunţă că va lua o decizie după apariţia motivării CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR de miercuri.

Şeful statului a îndemnat-o din nou pe Viorica Dăncilă să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere al Guvernului.

„Celelalte chestiuni legate de numirile şi revocările miniştrilor sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare.

Dar dacă doamna premier Dăncilă doreşte să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluţia e simplă. Doamna premier, poftiţi în faţa Parlamentului pentru votul de validare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută miercuri la Cotroceni.

Klaus Iohannis: Decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia în care Guvernul se află de 3 săptămâni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că decizia Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul de peste 3 saptămâni.

"Curtea Constituţională a luat azi în discuţie actuala situaţie politică. Prima observaţie pe care aş face-o. Decizia de azi a Curţii Constituţionale nu schimbă cu nimic situaţia poltică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că, din punctul său de vedere, magistraţii CCR au ajuns "în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului"

Dăncilă: Vom merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern

La rândul său, Viorica Dăncilă a transmis că aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze de îndată decretele şi să respecte Constituţia pe care „a călcat-o în picioare”.

Premierul a precizat că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.

„Fie că vorbim de rea-voinţă sau incompetenţă, decizia CCR spune astăzi întregii ţări că preşedintele Iohannis a încălcat Constituţia! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul preşedintelui Iohannis în ceea ce priveşte refuzul de a numi miniştrii interimari şi a asigura funcţionarea ministerelor Energiei, Mediului şi relaţiei cu Parlamentul. Aşa cum am spus încă de săptămâna trecută, şeful statului a încălcat Constituţia cu cinism şi nepăsare, generând un blocaj guvernamental şi întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

Premierul a mai spus că „decizia CCR îl obligă totodată pe preşedinte să semneze decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi să motiveze respingerea noilor miniştri propuşi, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea preşedintelui Iohannis, aşa cum era firesc în cazul unui asemenea gest”.

Şeful Executivului a mai afirmat că aşteaptă ca şeful statului să semneze decretele, precizând că e periculos pentru democraţie să avem la Cotroceni un candidat care nu respectă legea. „Aşteptăm ca preşedintele să semneze de îndată decretele şi să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient! Îi cer preşedintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală şi cu soarta românilor”, a explicat Dăncilă.

Ea a mai anunţat că va cere votul de încredere în Parlament pentru Guvern.

„Aşa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată şi nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care şi-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunţa indiferent de ameninţările goale, de atacurile disperate şi piedicile opoziţiei”, a conchis Viorica Dăncilă.

Dan Barna: Decizia de azi a CCR ne arată că tot ce a obţinut Iohannis nu a fost decât o amânare

Dan Barna a declarat, miercuri, că decizia CCR prin care a fost admis parţia conflictul Guvern-Preşedinţie arată că şeful statului Klaus Iohannis a obţinut doar o amânare care nu a ajutat la nimic.

Liderul USR a precizat că o serie de amânări nu rezolvă criza politică, ci doar anticipatele.

„Deciziile de azi (miercuri - n.r.) ale Curţii Constituţionale arată că, pentru soluţionarea crizei politice, nu e altă soluţie decât plecarea guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârşit prezentarea în Parlament aşteptând să fie obligată de o decizie a Curţii e ruşinos pentru PSD şi dăunător pentru ţară”, a scris Dan Barna, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele USR mai spune că partidele trebuie să facă paşi rapizi spre depunerea moţiunii de cenzură.

„Pe de altă parte, decizia care sileşte preşedintele să numească miniştrii interimari ne arată că tot ce a obţinut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care n-a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral. Partidele de opoziţie trebuie să facă repede primul pas - depunerea moţiunii de cenzură. Fac şi pe această cale un apel. Acest guvern trebuie să plece, această criză trebuie să înceteze”, a completat Barna.


Pe 26 august, Viorica Dăncilă a transmis la Palatul Cotroceni propunerile de miniştri, decise în CEx al PSD. Astfel, Dana Gîrbovan a fost propusă la Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor la conducerea MAI, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate, iar Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, a anunţat atunci preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.

Pe 28 august, preşedintele Iohannis a refuzat remanierea propusă de şeful Executivului.

Părţile implicate în conflict au susţinut, miercuri, punctele de vedere la CCR.

Taguri:
ccr,
dăncilă,
conflict

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici