BNR a majorat dobânda cheie la 2,25% pe an / Mugur Isărescu explică decizia: Vrem să jugulăm inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri

Banca Naţională a României a decis miercuri să majoreze dobânda cheie la 2,25% pe an, majorând totodată şi facilităţile pentru creditare la 3,25%.

2543 afișări
Imaginea articolului BNR a majorat dobânda cheie la 2,25% pe an / Mugur Isărescu explică decizia: Vrem să jugulăm inflaţia. Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri

BNR a decis să majoreze dobânda cheie la 2,25% pe an

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Totodată, forul a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;

Consiliul de administraţie al BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În şedinţa din 8 ianuarie, BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară (dobânda-cheie) cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,75% la 2%. Facilităţile din jurul dobânzii-cheie au fost ajustate în consecinţă, respectiv rata facilităţii de depozit a fost majorată la 1% de la 0,75% şi rata facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%. Iar rezervele minime obligatorii au fost menţinute la 8%.

Isărescu: Traiectoria prognozei de inflaţie a fost revizuită în sus pe termen scurt

Traiectoria prognozei de inflaţie „a fost revizuită în sus pe termen scurt”, a anunţat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Noul scenariu al prognozei evidenţiază o creştere a inflaţiei în prima parte a anului, succedată de o temperare în a doua parte. Astfel că faţă de raportul precedent (asupra inflaţiei -n.n.), traiectoria prognozei a fost revizuită în sens ascendent pe termen scurt”, a spus Mugur Isărescu, în briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară a conducerii BNR.

Potrivit guvernatorului, factorii interni de incertitudine pentru inflaţie sunt „conduita fiscal-bugetară, conduita pieţei muncii şi preţurile administrate”, iar factorii externi sunt daţi de „evoluţia preţurilor petrolului şi produselor agroalimentare”.

În prezent, prognoza curentă de inflaţie a BNR este de 3,9% în trimestrul I 2018, apoi 3,8% în trimestrul II, 3,5% în trimestrul II şi 3,2% în trimestrul IV, ţinta fiind menţinută la 2,5% şi pentru 2017, şi pentru 2018.

Iată şi alte declaraţii făcute de Mugur Isărescu, citate de Ziarul Financiar:

- Roborul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi, iar creditele în lei se vor scumpi marginal. Majorările nu sunt de amploare. Dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei, aceasta s-a situat la 5-6%. Trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am dat-o astăzi urmăreşte să juguleze inflaţia care acum este determinată în mare măsură de unele preţuri şi preţul ţiţeiului.

- Vrem să temperăm inflaţia şi odată cu ea şi majorările de dobânzi.

- Mişcările de lichiditate din T4 anul trecut şi T1 al acestui an sunt determinate de operaţiunile ministerului de Finanţe. Când ei utilizează pentru plata unor scadenţe mari stocul în valută – aşa numitul buffer – apelează la BNR. Ne batem cu inflaţia, suntem în luptă cu ea. Acceptăm să se facă şi anumite ajustări.” 

- Mai devreme sau mai târziu, dobânda de politică monetară se va alinia cu dobânda Robor.

- Până spre Paşti vom avea creşteri de preţuri. Creşterile importante de preţuri sunt în spate, cam din septembrie, octombrie anul trecut, inclusiv ce s-a întâmplat deja în ianuarie. Pericolul este să se schimbe anticipaţiile, de aceea acţionăm. 

Consiliul de Administraţie al BNR a adoptat miercuri un nou Raport asupra inflaţiei şi a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici