Boala limbii albastre, confirmată la 18 bovine din trei localităţi din Botoşani

Boala limbii albastre a fost confirmată, în ultima perioada, la 18 bovine din trei localităţi din judeţul Botoşani, fără să fie înregistrate animale moarte, iar în jurul focarelor a fost instituită o zonă de control de 20 de kilometri, potrivit ANSVSA.

624 afișări
Imaginea articolului Boala limbii albastre, confirmată la 18 bovine din trei localităţi din Botoşani

Boala limbii albastre, confirmată la 18 bovine din trei localităţi din Botoşani (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Într-un comunicat transmis, miercuri, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se arată că în 4 septembrie a fost diagnosticată boala limbii albastre (Bluetongue) în localitatea Bobuleşti din judeţul Botoşani, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova.

”Ulterior, au mai fost identificate animale infectate şi în alte două localităţi din aceeaşi comună, respectiv Badiuţi şi Ştefăneşti. Până la această dată, boala a fost confirmată la 18 bovine din 18 exploataţii, după cum urmează: în localitatea Bobuleşti 12 bovine din 12 exploataţii non-comerciale; în localitatea Badiuţi 4 bovine din 4 exploataţii non-comerciale; în localitatea Ştefăneşti 2 bovine din 2 exploataţii non-comerciale”, se arată în comunicatul citat.

ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor, ”cu excepţia animalelor destinate abatorizării”.

Conform sursei citate, cele 18 bovine infectate şi-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată ”nicio mortalitate”.

”La această dată nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de boala limbii albastre(Bluetongue) în România”, arată sursa citată.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar şi vite şi capre) şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici