Boc a mustrat miniştrii că nu sunt duri cu beneficiarii fondurilor UE, lăsându-i lui rolul de om rău

Premierul Emil Boc i-a mustrat, miercuri, în şedinţă, pe membrii Guvernului pentru că nu au fost "suficient de percutanţi şi de duri" cu cei care beneficiază de fonduri UE, lăsându-l doar pe el în postura de "om rău" şi a cerut miniştrilor să facă publice autorităţile care nu absorb banii europeni.

33 afișări
Imaginea articolului Boc a mustrat miniştrii că nu sunt duri cu beneficiarii fondurilor UE, lăsându-i lui rolul de om rău

Boc a mustrat miniştrii că nu sunt duri cu beneficiarii fondurilor UE, lăsându-i lui rolul de om rău (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Din nefericire, n-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează. Aş vrea să aud mai multe situaţii în fiecare zi, în fiecare lună de administraţii locale sau operatori privaţi care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fonduri europeni, odată ce contractele au fost semnate. Eu am făcut odată o prezentare cu prefecţii în care am spus câteva proiecte mari care sunt în întârziere. Vreau ca această muncă să fie dusă în continuare de miniştri. Omul rău este primul-ministru, Ok., dar vreau ca şi miniştrii să fie în fiecare săptămână, transparent, fără parti-pris politic, şi să arate foarte clar în ce judeţe, în ce localităţi proiectele merg şi unde nu merg, pentru că altfel ne furăm căciula şi vom ajunge într-o situaţie în care să punem în pericol absorbţia fondurilor europene", le-a spus Emil Boc miniştrilor, la începutul şedinţei Guvernului.

El a arătat că prin astfel de exemple trebuie responsabilizate autorităţile în raport cu propria comunitate, astfel încât cetăţenii să ştie cine poartă vina pentru nerealizarea proiectelor cu finanţare europeană.

"Este important să îi responsabilizăm pe cei care implementează şi în raport cu propria lor comunitate, pentru că acolo când aud de la ministrul X că: «Domne', în localitatea mea este un proiect de zeci de milioane de euro şi de 14 luni nu s-a făcut nimic», probabil lumea va ajunge în comunitate să întrebe şi se va ajunge în consiliul judeţean şi consiliul local şi acele autorităţi vor fi mai responsabile. Iar de acolo până la a lua decizii de anulare a contractului nu trebuie decât să fie un pas", a arătat Boc, subliniind că banii nefolosiţi vor trebui realocaţi pentru alte proiecte.

Critica premierului a venit după ce membrii Cabinetului responsabili cu derularea proiectelor finanţate cu bani europeni au prezentat stadiul absorbţiei pe fiecare program şi minister.

Primul-ministru a arătat că în ultima lună s-a înregistrat o uşoară creştere a absorbţiei fondurilor comunitare, dar ritmul rămâne scăzut.

Conform datelor prezentate de premier, între 9 iulie şi 27 august, au fost efectuate plăţi către beneficiari în valoare de 197 milioane euro, până în prezent România reuşind să efectueze în total plăţi în sumă de 1,079 miliarde euro. În cadrul acestor plăţi, 725,59 milioane euro reprezintă prefinanţare şi 353,54 milioane euro rambrusări efective (317,44 milioane euro - contribuţia UE; 36,10 milioane euro - fonduri de la bugetul de stat).

Miniştrii responsabili cu derularea programelor operaţionale au arătat că principalele probleme în absorbţia fondurilor UE o reprezintă întârzierea cu care autorităţile locale implementează proiectele.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a afirmat că autorităţile locale, deşi au în derulare proiecte cu fonduri europene, nu achită lucrările aferente şi, prin urmare, nici nu solicită ministerului rambursări. Udrea a propus ca la fiecare două luni autorităţile să solicite rambursări şi a arătat că, în cadrul propriului minister, şi-a propus ca deviză "nicio săptămână cu contracte mai mici de 50 milioane euro".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici