Boc: AVAS plăteşte sute de milioane euro din cauza greşelilor la FNI, banii puteau merge la salarii

AVAS trebuie să plătească 100 milioane euro ca despăgubiri pentru depunătorii Fondului Naţional de Investiţii, la care se adaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro din cauza greşelilor la FNI, bani care puteau fi folosiţi la salarii şi pensii, a afirmat premierul Boc.

178 afișări
Imaginea articolului Boc: AVAS plăteşte sute de milioane euro din cauza greşelilor la FNI, banii puteau merge la salarii

Boc: AVAS plăteşte sute de milioane euro din cauza greşelilor la FNI, banii puteau merge la salarii (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

El a răspuns astfel întrebat, vineri, de jurnalişti dacă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai plăteşte despăgubiri deponenţilor la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

"AVAS plăteşte sau este în curs să plătească, din bugetul de stat, 100 milioane euro ca pagube pentru FNI, iar pe rol sunt procese pentru alte sute de milioane euro, din cauza greşelilor de la FNI", a spus Boc.

Preşedintele AVAS Aurelian Popa, a declarat agenţiei MEDIAFAX, în vara anului trecut, că a plătit foştilor investitori FNI suma totală de 390 milioane lei, din care aproape 70 de milioane lei în 2010, şi estimează că mai trebuie plătite 70-80 milioane lei, reprezentând majorări de întârziere.

În luna februarie, Guvernul a decis ca sumele repartizate AVAS de la bugetul de stat să nu mai poată fi executate silit până la 31 decembrie 2013, justificând decizia prin faptul că, la AVAS, conturile sunt blocate integral şi nu pot fi efectuate niciun fel de plăţi, ca urmare a popririlor instituite de executorii judecătoreşti în temeiul unor titluri executorii a căror valoare cumulată la 1 februarie 2011 este de 176,1 milioane lei.

"Cea mai mare parte a obligaţiilor de plată ale AVAS nu are legătură directă cu activitatea instituţiei, ci reprezintă despăgubiri acordate de instanţele judecătoreşti creditorilor Fondului Naţional de Investiţii şi despăgubiri reprezentând echivalentul bănesc al imobilelor restituite de societăţile comerciale privatizate către foştii proprietari prin efectul unor hotărâri judecătoreşti. Situaţia de blocaj financiar pune în pericol funcţionarea AVAS", a arătat Guvernul.

Vineri dimineaţă, fostul manager al Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus în ţară din Indonezia după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţonal de Investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici