Boc cere reducerea cu 25% a salariilor în companii de stat, inclusiv la Eximbank şi CEC

Premierul Emil Boc a cerut, în şedinţa de miercuri a Guvernului, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.

77 afișări
Imaginea articolului Boc cere reducerea cu 25% a salariilor în companii de stat, inclusiv la Eximbank şi CEC

Boc cere reducerea cu 25% a salariilor în companii de stat, inclusiv la Eximbank şi CEC (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"În legătură cu propunerile care vizează reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau să fie foarte clar că această reducere cu 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank şi alte companii sau societăţi unde statul, într-o formă sau alta, este acţionar majoritar sau cu capital integral de stat. În conţinutul legii pe care o vom pregăti inclusiv la aceştia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, în modalităţile pe care le vom decide în cadrul legii, pentru că nu putem să ne restrângem doar la bugetari, deoarece şi aceştia beneficiază de sprijinul statului şi sunt tot salariaţi ai statului într-o formă sau alta", a spus Boc.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, după întâlnirea cu grupurile parlamentare care susţin Guvernul, că se ia în calcul ca angajaţii din companiile la care statul este acţionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, să plătească o taxă de solidaritate.

Vlădescu explica astfel că reducerile de salarii nu se vor aplica şi acestor companii, finanţate din venituri proprii, dar că se ia în calcul o taxă de solidaritate, care să fie plătită la nivelul tuturor companiilor la care statul este majoritar.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a mai cerut ca totalul cheltuielilor cu bunuri şi servicii din ministere, agenţii guvernamentale şi companii subordonate să fie reduse cu încă 20%, suplimentar diminuării cu 15% decise anul trecut, exceptate fiind doar structurile de ordine publică şi siguranţă naţională.

"Asta înseamnă reducere de cheltuieli de transport, de benzină, de telefoane, de deplasări externe şi de alte bunuri de acest fel. Nu vizăm aici funcţionarea poliţiei şi armatei, pentru că aici sunt servicii care nu pot avea o reducere de combustibil, dar în rest la ministere rog ca această reducere de 20% a cheltuieilor cu bunuri şi servicii să fie operabilă", a spus Boc, precizând că diminuarea de cheltuieli va fi reglementată prin rectificarea bugetului.

Decizia de reducere a salariilor în sectorul bugetar a fost luată de autorităţi după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici