Boc i-a cerut lui Andronescu să anuleze ordinul privind directorii, ameninţând cu remanierea

Premierul Emil Boc a anunţat că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.

121 afișări
Imaginea articolului Boc i-a cerut lui Andronescu să anuleze ordinul privind directorii, ameninţând cu remanierea

Boc i-a cerut lui Andronescu să anuleze ordinul privind directorii, ameninţând cu remanierea (Imagine: Mediafax Foto)

El a făcut această declaraţie presei în timp ce scotea din buzunar hârtia cu ordinul semnat de ministru, extrasă la imprimantă şi cu anumite pasaje subliniate cu markerul.

"Am văzut dimineaţa ordinul ministrului Educaţiei cu privire la directorii din învăţământul preuniversitar şi care spune că această ocupare a funcţiilor de director se realizează prin ordin al ministrului, la propunerea Consiliului de Administraţie al inspectoratului şcolar. Vreau să ştiţi că această decizie este total opusă viziunii pe care am promovat-o în legea educaţiei naţionale. Am cerut ministrului Educaţiei să oprească aplicarea acestui ordin şi la fel de clar vreau să precizeze că dacă acest ordin va fi pus în aplicare, iar directorii vor fi schimbaţi prin ordin al ministrului Educaţiei, concomitent va avea loc remanierea ministrului Educaţiei", a spus Boc.

El a arătat că principiul depolizitării directorilor de şcoli este inclus atât în Pactul Naţional pentru Educaţie, cât şi în proiectul legii educaţiei transmis Parlamentului.

"Nu voi avea nicio reţinere să fiu foarte ferm cu respectarea programului de guvernare şi a legii educaţiei. Ceea ce trebuie să facă un ministru al educaţiei de aici înainte este ca, imediat după ce legea va intra în vigoare - şi sper ca până la 1 octombrie legea să fie în Monitorul Oficial - să emită imediat ordinele de ministru şi ordinele metodologice pentru alcătuirea noilor consilii de administraţie ale şcolilor şi aceste consilii să aleagă directorul", a precizat premierul.

Întrebat de presă dacă i-a acordat ministrului un anumit termen pentru anularea ordinului, Boc a răspuns că decizia sa este foarte clară : "Dacă pune în aplicare ordinul, pleacă, pentru că asta înseamnă să încalci expres şi programul de guvernare, şi legea educaţiei naţionale. Aici nu există cale de întors, lucrurile sunt foarte simple şi nu voi accepta şi tolera sub nicio formă încălcarea legii educaţiei. Ceea ce cer ministrului este ca imediat după ce legea va intra în vigoare, să pregătească normele legale pentru ca noile consilii de administraţie ale şcolilor să fie alăcuite şi ca acelea să aleagă directorii pe posturile vacante sau pe posturile care se eliberează. Nicio altă soluţie nu va fi acceptată, decizia trebuie să rămână la nivel local".

Şeful Guvernului a arătat că a avut cu ministrul Educaţiei o discuţie telefonică în care i-a cerut să retragă acest ordin şi că a fost asigurat că noua prevedere nu va fi pusă în aplicare.

"Nu trebuie să am întâlniri, pentru că şi telefoanele funcţionează, şi am avut o discuţie pe această temă cu ministrul Educaţiei. Mi-a spus că nu va pune în aplicare ordinul", a spus Boc.

Joi, premierul Emil Boc a evitat să răspundă tranşant la întrebarea presei dacă o va demite pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, din cauza ordinului care îi conferă acesteia dreptul de a numi directorii de şcoli, arătând doar că remanierile sunt efectuate fără discuţii publice în prealabil.

"Remanierile se fac, nu se discută", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă, amintind că activitatea fiecărui ministru este evaluată la nivelul Guvernului.

El nu a dorit în acelaşi timp să răspundă dacă a evaluat activitatea Ecaterinei Andronescu şi dacă este mulţumit de prestaţia acesteia.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici