Boc: La Mangalia, autorităţile locale şi politicienii lasă oamenii în frig pentru că nu se înţeleg

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că este extrem de nemulţumit de faptul că la Mangalia autorităţile locale şi politicienii lasă oamenii în frig pentru că nu se înţeleg din punct de vedere politic.

632 afișări
Imaginea articolului Boc: La Mangalia, autorităţile locale şi politicienii lasă oamenii în frig pentru că nu se înţeleg

Emil Boc (Imagine: Alex Chitu/Mediafax foto)

Primul-ministru a spus că a discutat în videoconferinţă cu prefecţii cazuri punctuale, inclusiv cel de la Mangalia.

"Guvernul a alocat nişte bani pentru a plăti combustibilul necesar pentru încălzire şi nici acum - am înţeles - că nu s-a reuşit să se deblocheze situaţia, deşi, repet, am semnat hotărârea imediat după ce am terminat şedinţa de guvern, tocmai ca oamenii să nu mai stea în frig şi am cerut prefectului de Constanţa să se implice direct şi să cheme toţi factorii implicaţi în acest sens pentru a rezolva problema căldurii la Mangalia", a precizat premierul.

Emil Boc a mai spus că le-a cerut prefecţilor coordonare şi responsabilitate în raport cu autorităţile centrale, şi în special cu Ministerul Transporturilor, de corelare a deciziilor de închidere-deschidere a drumurilor, pentru acele sectoare care leagă autostrăzile sau drumurile naţionale.

"Pentru că dacă nu se realizează această corelare, există riscul să rămână oameni în viscol, în frig şi să le punem în pericol viaţa, spunându-le foarte clar prefecţilor că acţiunile de haiducie rutieră individuală sunt excluse şi nu voi tolera nici un fel de situaţie de acest fel. Am avut un incident, azi noapte, la Călăraşi şi am atras atenţia că un asemenea incident să nu se mai repete în ţară în nici o situaţie, pentru că administratorul drumului este acela care decide circulaţia sau închiderea circulaţiei. Şi drumurile care fac legătura cu acel drum, gestionat de Compania Naţională de Autostrăzi, în speţă, autostradă, trebuie să ştie dacă la capătul drumului găseşte un drum deschis sau un drum închis", a adăugat Emil Boc.

Întrebat la ce se referă când vorbeşte de acţiuni de haiducie rutieră, Emil Boc a spus că s-a luat o decizie de a intra pe un drum închis fără să se coreleze cu Ministerul Transporturilor.

"S-a rezolvat în timp, fără punerea în pericol a vieţilor umane, dar aceste lucruri nu pot fi acceptate", a precizat Boc.

Primul-ministru a mai spus că le-a solicitat prefecţilor şi autorităţilor statului să rămână în stare de vigilenţă maximă până miercuri, având în vedere prognoza meteo în continuare, de viscol.

Premierul a arătat că până miercuri vor fi ninsori şi viscol în diverse regiuni, pe rând, dar nu va fi mai greu ca până acum, precizând că situaţia este sub control, dar autorităţile trebuie să păstreze vigilenţa.

"Nu va fi mai grav decât a fost până acum, în această iarnă, dar, într-o formă sau alta, în diverse regiuni va mai continua - potrivit afirmaţiilor celor de la meteo - situaţia de zăpadă şi viscol, dar este sub control toată situaţia", a spus Boc.

Întrebat cum comentează o declaraţie făcută recent de un parlamentar PDL referitoare la faptul că România importă cel mai scump gaz din Europa, Emil Boc a spus că lasă autorităţile statului şi în special Parchetul să-şi facă datoria.

"Este o investigaţie, ştiţi bine, la DIICOT, cu privire la gaz şi vreau să aştept în primul rând răspunsul autorităţile statului şi după aceea, vom lua şi decizii în măsura în care va fi necesar", a precizat premierul.

Bugetul Consiliului local al municipiului Mangalia a fost suplimentat, joi, cu 1,5 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru asigurarea furnizării energiei termice către locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.

Vântul va sufla cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50 - 60 kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.

Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

Codul galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungit duminică, însă datele meteo nu arată, cel puţin până în 8 februarie, maximul prognozabil, schimbări majore care să dea motive de panică pentru populaţie, a declarat pentru MEDIAFAX, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici