Boc: Reorganizarea României este necesară, dar fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este necesară în condiţiile în care cele opt regiuni de dezvoltare nu mai răspund necesităţilor, dar trebuie efectuată pe baza Constituţiei, fără împărţirea ţării în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic, afirmă premierul Boc.

63 afișări
Imaginea articolului Boc: Reorganizarea României este necesară, dar fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

Boc: Reorganizarea României este necesară, dar fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Prezent, joi, la seminarul cu tema "Oportunitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României în plan regional", şeful Guvernului a arătat că autorităţile trebuie să asigure o structură organizatorică funcţională a ţării, conform statutului de membru al Uniunii Europene, dar numai pe baza Constituţiei, care stabileşte că România este un stat naţional unitar. Astfel, a explicat premierul, România nu poate fi reorganizată sub forma unui stat federal, cu landuri ca în Germania, state ca în America sau alte structuri independente.

"Constituţia este principalul reper de la care trebuie să plecăm. România este stat naţional unitar şi are subdiviziunile unităţilor administrativ-teritoriale în care nu găsim noţiunea de regiuni. Înseamnă că România nu este stat federal şi nu putem avea niciun fel de structură federală de care să vorbim, cum sunt în Germania landuri sau în America state", a spus Boc.

El a apreciat că actualele opt regiuni de dezvoltare nu mai răspund necesităţilor, dar a precizat că reorganizarea administrativ-teritorială a României nu va presupune crearea unor regiuni "cu conţinut etnic".

"În orice formă, ori în prima, constituţională, ori în a doua, fără revizuirea Constituţiei, un lucru trebuie să fie clar, aceste regiuni nu trebuie să fie privite ca şi regiuni cu conţinut etnic, pentru că atunci am denatura sensul discuţiei de la care pornim. Regiunile trebuie să fie entităţi administrativ-teritoriale care să răspundă nevoilor României de o mai bună administrare a serviciilor publice pentru cetăţean şi a răspunde calităţii de stat membru al UE", a declarat Boc.

Potrivit premierului, reorganizarea administrativ-teritorială a României poate fi efectuată prin revizuirea Constituţiei, fiind însă nevoie în acest sens de un acord politic între toate partidele.

"Se pune întrebarea dacă acest sistem actual al regiunilor de dezvoltare mai răspunde nevoilor României, dacă împărţirea în opt regiuni constituie cadrul în care România se poate dezvolta mai departe. Răspunsul meu la această întrebare este din nou negativ, nu. Nu răspunde nevoilor României, dar pentru a putea merge mai departe trebuie ca noi, politicienii, să dăm un răspuns constituţional. Dacă vrem ca regiunea să aibă un statut juridic constituţional, trebuie să reviziuim Constituţia. Pentru asta avem nevoie în Parlament de două treimi, în fiecare cameră a Parlamentului, sau de trei pătrimi dacă ajunge subiect de divergenţă în plenul reunit al celor două camere. Acest lucru nu-l poate face un partid politic sau altul, nici chiar majoritatea care astăzi guvernează România, pentru asta este nevoie de un acord politic la nivelul clasei politice", a afirmat premierul.

Boc a arătat însă că până la finalizarea acestui proces va mai trece o perioadă, interval în care Guvernul va continua procesul de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici