Boc s-a supărat că Botiş şi Ialomiţianu nu cunosc efortul financiar al majorării sporului de noapte

Premierul Emil Boc i-a întrebat pe miniştrii Finanţelor şi Muncii care este impactul bugetar al majorării de la 15% la 25% a sporului la salariu pentru munca de noapte, dar aceştia nu au ştiut să-i răspundă, iar şeful Guvernului le-a reproşat că îl lasă să anunţe public măsuri neanalizate financiar.

26 afișări
Imaginea articolului Boc s-a supărat că Botiş şi Ialomiţianu nu cunosc efortul financiar al majorării sporului de noapte

Boc s-a supărat că Botiş şi Ialomiţianu nu cunosc efortul financiar al majorării sporului de noapte

Discuţia a avut loc în şedinţa de miercuri a Guvernului, în contextul analizării modificărilor Codului Muncii, au relatat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

"Premierul i-a întrebat pe cei doi miniştri care este impactul financiar al majorării sporului salarial pentru munca pe timp de noapte, dar aceştia nu au ştiut să-i răspundă. Supărat, Boc le-a reproşat că îl lasă să iasă cu declaraţii politice pe astfel de teme care nu au fost analizate în prealabil şi sub aspect financiar şi le-a cerut să îi prezinte rapid calculele", au arătat sursele.

Şeful Guvernului i-a mai anunţat pe miniştri să fie pregătiţi în orice zi pentru a fi convocaţi la o şedinţă specială în care să fie aprobate modificările Codului Muncii, în vederea angajării răspunderii în Parlament.

"Premierul i-a avertizat pe miniştri că, dacă este nevoie, îi va scula şi din pat pentru a veni la şedinţă să aprobe modificările la Codul Muncii", au arătat sursele.

Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului Munii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul, aşteptând şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES), au declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Modificările Codului Muncii vor fi promovate prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Informaţia a fost confirmată ulterior de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a arătat că Executivul aşteaptă avizul CES şi al Consiliului Legislativ, după care se va reuni în şedinţă pentru a adopta modificările la Codul Muncii în procedură de angajare a răspunderii.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.

El a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Premierul a precizat că, în urma acestor consultări, Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede, printre altele, că salariaţii care lucrează în timpul nopţii beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată. În vechea formă era prevăzut un spor de 15 procente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici