Boc: Salariul minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire Guvern - sindicate

Nivelul salariului minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire a Guvernului cu sindicatele, care va încerca să medieze între patronate, care vor în mare parte salariu minim de 600 lei, şi sindicate, care au solicitat o majorare de până la 705 lei, a spus, vineri, premierul Boc.

49 afișări
Imaginea articolului Boc: Salariul minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire Guvern - sindicate

Boc: Salariul minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire Guvern - sindicate (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Am decis ca, săptămâna viitoare, împreună cu sindicatele, să mai avem o întâlnire în vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie. Evident, părerile sunt diferite între sindicate şi patronate, dar, evident, Guvernul va media această întâlnire şi vom lua o decizie după întâlnirea de săptămâna viitoare", a spus primul-ministru Emil Boc, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor.

Boc a susţinut că există şi patronate care nu se opun creşterii salariului minim pe economie.

"Sunt patronate care propun şi sume mai mari de 600 de lei, în diverse condiţii şi situaţii", a arătat premierul.

Acesta a ţinut să precizeze că, deşi nu şi-a adjudecat varianta aceasta, Guvernul a pus în dezbatere principiul ca angajaţii cu salariile cele mai mici să recupereze mai mult din reducerea de 25 la sută, iar cei cu salarii mai mari să recupereze mai puţin.

"Vreau să fiu foarte clar, principiul de la care pornim, de discuţie deocamdată - nu este adjudecat de Guvern, este un principiu de dezbatere publică la salarizarea bugetarilor -, este acela că cei care au salarii mai mici din sectorul bugetar vor recupera mai mult din pierderea de 25%, în timp cei cu salarii mai mari vor recupera mai puţin", a afirmat Boc.

Patronatele au propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum şi separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilirea câştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discuţii au variat între 600 şi 640 de lei pentru un muncitor necalificat bază, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim nu a fost însă principalul punct de discuţie, ci coeficienţii, care însă cred că vor rămâne bătuţi în cuie pentru că sunt în lege", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Opran, preşedintele executiv al UGIR-1903, participant la discuţiile cu autorităţile.

El a arătat că s-a luat în discuţie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restul lumii" în stabilirea salariului minim.

"Noi am propus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a intervenit şi ne-a spus că Guvernul are deja în analiză un astfel de proiect. În aceste condiţii, bugetarii, cei plătiţi de la bugetul central, nu cei din autorităţile locale, ar negocia salariul minim cu Guvernul, iar salariaţii de la privat cu patronatele şi sindicatele", a spus Opran.

Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, în funcţie de nivelul acestora, cele până în 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proiectului legii cadru a salarizării bugetarilor, pus marţi în dezbatere publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici