Boc vrea o linie TGV Paris-Budapesta-Constanţa

Calea ferată de mare viteză Paris-Strasbourg-Bratislava trebuie extinsă cu un nou tronson, către Budapesta, Bucureşti şi Constanţa, iar acestă investiţie trebuie să constituie unul dintre proiectele majore ale Strategiei Dunării, a afirmat premierul Boc la Budapesta, la summit-ul ţărilor dunărene.

176 afișări
Imaginea articolului Boc vrea o linie TGV Paris-Budapesta-Constanţa

Boc vrea o linie TGV Paris-Budapesta-Constanţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a arătat că Strategia Dunării reprezintă o excelentă oportunitate pentru a identifica şi propune o listă de proiecte transfrontaliere care să fie realizate în comun de statele dunărene.

"Noi trebuie să fim buni în strategii, dar să fim la fel de buni şi pentru punerea lor în practică. Trebuie să facem o listă cu aceste proiecte, dar ele să nu rămână doar pe o bucată de hârtie. De aceea, datoria noastră este ca, împreună, să punem în practică proiectele cele mai eficiente pentru cetăţenii noştri", a spus Boc, în discursul adresat şefilor de guvern şi reprezentanţilor UE participanţi la summit.

În opinia premierului român, extinderea liniei de tren rapid care leagă "inima Europei" către sud-estul continentului poate fi unul dintre proiectele majore al Strategiei Dunărene.

"Mă refer la calea ferată Paris-Strasbourg-Bratislava, care trebuie extinsă către Budapesta-Bucureşti-Constanţa, ca o componentă a programului privind reţeaua europenă de transport", a afirmat Boc.

Guvernul României şi cel al Ungariei au convenit, în şedinţa comună din noiembrie 2007, să construiască în comun o linie feroviară de mare viteză de tip TGV pe ruta Budapesta -Bucureşti-Constanţa, în continuarea traseului Paris-Strasburg-Stuttgart-Viena-Bratislava-Budapesta.

Oficialii Executivului român afirmau atunci că lucrările au ca termen de finalizare anul 2015 şi că problema principală este finanţarea lucrării, ale cărei costuri sunt estimate la câteva miliarde de euro.

Preşedintele Agenţiei de Finanţare a Proiectelor de Infrastructură din Franţa, Gerard Longuet, afirma în ianuarie 2009 că Uniunea Europeană are în vedere realizarea unei linii feroviare de mare viteză până la Viena şi că România poate fi inclusă în acest proiect.

Premierul Emil Boc participă, în intervalul 24-25 februarie, la două reuniuni organizate la Budapesta la nivel de şefi de guvern, având ca teme Dunărea şi energia, iar din Ungaria va pleca spre Sofia, la invitaţia premierului bulgar, fiind posibil să călătorească împreună cu acesta, cu elicopterul, la Vidin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici