Boc vrea să interzică rapid consumul de plante halucinogene

Premierul Emil Boc a cerut ministrului Sănătăţii să finalizeze în regim de urgenţă un act normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu efect halucinogen, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, arătând că distribuirea acestor substanţe provoacă numeroase decese printre tineri.

58 afișări
Imaginea articolului Boc vrea să interzică rapid consumul de plante halucinogene

Boc vrea să interzică rapid consumul de plante halucinogene

Solicitarea a fost adresată în şedinţa de vineri a Guvernului, premierul cerând ministrului Sănătăţii să prezinte Cabinetului un astfel de act normativ în şedinţa de săptămâna viitoare.

"Aş vrea să mergem în regim de maximă urgenţă, indiferent dacă există sau nu un aviz al Comisiei Europene, pentru interzicerea plantelor etnobotanice, care din nefericire au un efect devastator la tineri şi chiar s-au soldat cu pierderi de vieţi în rândul adolescenţilor. Cred că trebuie să punem piciorul în prag cât mai repede. De aceea, pe miercuri, dacă se poate, domnule ministru, ştiu că lucraţi de ceva timp la actul normativ, nu mai aşteptaţi niciun alt aviz, haideţi să-l adoptăm, pentru că o viaţă este mai importantă decât orice aviz", i-a spus premierul ministrului Sănătăţii.

Şeful Guvernului a mai arătat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să analizeze foarte serios problema drogurilor, atât a celor clasice, cât şi a noilor plante halucinogene, apreciind că drogurile devin în Capitală " un fenomen care pare să fi scăpat de sub control".

Poliţiştii români au confiscat 1,6 tone de droguri, anul trecut, când s-a înregistrat şi cea mai mare captură de supefiante din România, respectiv a fost identificată cantitatea de 1,2 tone de cocaină, în valoare de 40 de milioane de euro, ajunsă în containere la Constanţa din Brazilia.

Comparativ cu anul 2008, cantităţile de droguri confiscate în anul 2009 au crescut cu aproximativ 400 la sută, iar valoarea totală de piaţă a stupefiantelor capturate este de aproximativ 167 de milioane de euro.

Cele mai traficate droguri prin România sunt cannabisul, heroina şi comprimatele ecstasy, cocaina ocupând abia poziţia a patra, întrucât este un drog mult mai scump şi mult mai greu de obţinut.

Municipiul Bucureşti asimilează cea mai mare parte din cantităţile de droguri traficate şi consumate la nivelul întregii ţări, în special în ceea ce priveşte traficul şi consumul de heroină şi ecstasy.

În ultima perioadă a crescut consumul şi, implicit, traficul de droguri sintetice, în special în rândul tinerilor din marile aglomerări urbane.

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică, în vara anului trecut, un proiect de ordin pentru stabilirea condiţiilor de punere pe piaţă a unor plante, produse de origine vegetală şi a unor substanţe care pot fi asemănate cu plantele, substanţele şi preparatele stupefiante sau psihotrope, care să conducă la închiderea magazinelor care vând produse etnobotanice ce au efecte halucinogene.

Instituţia arăta atunci că, în prezent, se comercializează pe piaţa din România o serie de produse ce au în componenţă plante denumite "etnobotanice", al căror consum este periculos pentru sănătate.

Proiectul de ordin prevede interzicerea activităţilor cu plante, produse vegetale sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel al preparatelor cu conţinut stupefiant şi psihotrop.

În cazul în care plantele care fac obiectul acestui ordin sunt comercializate în scop etnobotanic, vor fi supuse unui regim de autorizare.

Potrivit articolului 1 din proiectul de Ordin, sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea că utilizarea acestora, indiferent de procedeul de administrare - consum, prizare, inhalare, aromaterapia, etc. - ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope.

Totodată, la alineatul 2, se arată că sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, indicaţii şi/sau contraindicaţii, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, pot fi asemănate cu medicamentele sau suplimentele alimentare, fără ca ele să fie autorizate sau, după caz, notificate şi înregistrate conform prevederilor legale.

Articolul 2, din proiectul de Ordin, arată că distribuţia şi comercializarea în scopul studiului etnobotanic a plantelor şi produselor vegetale care corespund descrierii din art. 1 se poate face numai cu autorizarea fiecărui produs de acest fel de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, obţinută pe baza următoarelor documente: a) cerere de autorizare; b) date privind identitatea botanistului care solicită planta sau produsul vegetal în vederea studiului, documentul care atestă pregătirea universitară a acestuia şi denumirea instituţiei în care se va efectua studiul; c) documente privind cultivatorul sau recoltatorul şi originea produsului.

Prin articolul 3, se interzice publicitatea de orice fel, inclusiv prin intermediul internetului, pentru plantele, produsele şi substanţele prevăzute la articolul 1.

În luna aprilie 2009, Poliţia Română anunţa că structurile antidrog din cadrul instituţiei au verificat magazinele care comercializează diverse produse cu posibil conţinut psihotrop, încă de la obţinerea primelor informaţii şi indicii privind existenţa unor astfel de magazine în Braşov şi Cluj şi a unui site care ar face reclamă acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici