Bodog, noi acuzaţii de plagiat. Ministerul Sănătăţii, răspuns în cazul ministrului: Teza respectă standardele de calitate şi etică profesională. UPDATE: Consiliul Universităţii de Vest s-a autosesizat

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este acuzat că ar fi plagiat două treimi din teza sa de doctorat în Ştiinţe Economice, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, ministerul menţionând că acesta a respectat standardele de calitate.

440 afișări
Imaginea articolului Bodog, noi acuzaţii de plagiat. Ministerul Sănătăţii, răspuns în cazul ministrului: Teza respectă standardele de calitate şi etică profesională. UPDATE: Consiliul Universităţii de Vest s-a autosesizat

Bodog, noi acuzaţii de plagiat. Ministerul Sănătăţii, răspuns în cazul ministrului: Teza respectă standardele de calitate şi etică profesională

UPDATE 15:40 Universitatea de Vest din Timişoara va întruni Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat pentru a lua în discuţie problema tezei de doctorat a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, care este acuzat de plagiat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii de Vest din Timişoara, Florin Jurca, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în zilele următoare, se va întruni în şedinţă Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul instituţiei, pentru a analiza problema tezei de doctorat a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

"Ce vă putem spune în momentul de faţă este că în zilele următoare, Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul UVT se va întruni în şedinţă, va lua act de situaţia prezentată în mass-media, iar apoi vă putem transmite concluziile respective. Din ceea ce cunosc eu, nu a sosit nimic oficial la universitate, doar ceea ce ştim din mass-media", a afirmat purtătorul de cuvânt al UVT.

Întrebat dacă acest caz pune o pată pe imaginea institiţiei, Florin Jurca a declarat că "UVT este consecventă valorilor sale de transparenţă şi de integritate academică şi va parcurge toate procedurile necesare şi impuse de lege pentru a clarifica această situaţie".

De asemenea, Florin Jurca a fost întrebat cum comentează faptul că după cazul Kovesi, acum se vorbeşte despre un alt caz de plagiat, acesta precizând că nu îşi doreşte să comenteze cele două cazuri. „În momentul de faţă, nu au legătură cele două situaţii, nu putem face legătură între ele".

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este acuzat că ar fi plagiat două treimi din teza sa de doctorat în Ştiinţe Economice, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, pe care a susţinut-o în anul 2008 la Universitatea de Vest din Timişoara.

În urma acuzaţiilor de plagiat aduse lui Florian Bodog, ministerul Sănătăţii a precizat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că „teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate şi de etică profesională, iar originalitatea acesteia aparţine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog”.

„Partea generală a tezei a fost elaborată în perioada 1999-2001 la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Oradea, sub coordonarea regretatului profesor univ. dr. Mihai Demetrescu. De asemenea, referatele care fac parte integrantă din lucrare au fost susţinute în aceeaşi perioadă. Din 2001, Facultatea de Ştiinţe Economice de la Oradea a rămas fără prof. univ. dr Mihai Demetrescu, urmare a decesului acestuia; astfel teza respectivă de doctorat nu a fost finalizată; la acel moment domnul Florian Bodog şi-a dat acceptul ca materialele de cercetare academică realizate de dânsul să fie folosite ca note de curs pentru studenţi. Aceste note de curs nu au fost niciodată publicate anterior, ci au constituit doar suport în procesul didactic”, mai reise din comunicatul instituţiei.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că, odată cu înmatricularea la Universitatea de la Timişoara, Bodog a revenit asupra tezei respective de doctorat, a continuat studiile necesare şi a finalizat teza de doctorat prin elaborarea părţii aplicate, şi anume a capitolelor de cercetare ştiinţifică, sub coordonarea profesorului Gheorghe Ionescu, directorul şcolii doctorale.

Contactaţi de către MEDIAFAX, reprezentanţii ministerului Educaţiei şi ai Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au precizat, că până în acest moment, nu a fost depusă nicio sesizare la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) cu privire la teza de doctorat a lui Florian Bodog.

Reacţia ministerul Sănătăţii vine după ce Press One a publicat o anchetă în care susţine că Florian Bodog a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Ştiinţe Economice, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

„Trei cărţi. Doar de atât a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Ştiinţe Economice, susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timişoara. Una dintre aceste cărţi este semnată de conferenţiarul universitar Lucia Daina, subordonată şi colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina este actualmente directorul medical al acestui Spital. O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi actual consilier personal al lui Florian Bodog. Armean a fost şi membru în comisia de abilitare care în 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate”, reiese din ancheta publicată de Press One.

Ministerul Sănătăţii menţionează că pasajele plagiate din cartea Luciei Daina, sunt, de fapt, fragmente scrise de Bodog, care şi-a dat acceptul ca aceasta să le folosească în cartea sa.

„Aşa numitele suprapuneri între teza realizată de domnul Florian Bodog şi fragmente din manualele care au drept autor principal pe doamna dr. Lucia Daina, sunt în realitate o preluarea a informaţiilor care, în fapt, aparţin în întregime domnului Florian Bodog în calitate de autor al acestora. Domnul Florian Bodog si-a dat acceptul ca materialele sale de cercetare academica sa fie folosite ca note de curs pentru curs pentru studenti in manualul semnat de doamna Dr. Lucia Daina, ca autor principal, asa cum reiese si din percizarea domniei sale pe care o atasam acestu răspuns”, a explicat ministerul Sănătăţii.

Înainte de preluarea mandatului, lui Florian Bodog i s-a retras de către fostul ministrul al Educaţiei, Mircea Dumitru, dreptul de a mai conduce doctorate tot din cauza unei teze plagiate, decizie pe care acesta a acţionat-o în instanţă.

„E vorba de o confuzie, doctoratul meu nu are absolut nicio problemă. Eu am fost făcut conducător de doctorat de către Ministerul Educaţiei. În luna mai a anului trecut o publicaţie din Oradea a făcut o sesizare la Ministerul Educaţiei, care nu a luat nicio măsură pentru că sesizarea nu se încadra în limita legii şi nici nu aveau bază legală pentru acest lucru, iar la sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie, în momentul în care se făceau listele pentru noul Parlament, mi s-a retras conducerea de doctorat. Am considerat această decizie a Ministerului nelegală şi am atacat-o în justiţie, la Curtea de Apel Oradea. Teza mea de doctorat a fost depusă în trei exemplare la momentul susţinerii. Se găseşte la Biblioteca Naţională, nu ştiu de ce, dar practic în Biblioteca Universităţii din Oradea nu se mai găsesc tezele din 2001 încoace, decât foarte puţine. (...) Teza mea de doctorat nu a fost niciodată contestată de nimeni, nu am fost niciodată acuzat de plagiat”, le-a spus jurnaliştilor, Florian Bodog, la preluarea mandatului de ministrul al Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici