Taxa auto ar putea fi eliminată în 2012 sau 2013 şi înlocuită cu o carte verde

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, în judeţul Argeş, că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor sau începutul anului 2013 să elimine taxa auto de primă înmatriculare, urmând ca autovehiculele să aibă o carte verde care să certifice gradul de poluare.

7702 afișări
Imaginea articolului Taxa auto ar putea fi eliminată în 2012 sau 2013 şi înlocuită cu o carte verde

Taxa auto ar putea fi eliminată în 2012 sau 2013 şi înlocuită cu o carte verde (Imagine: Shutterstock)

"Am adoptat săptămâna trecută, în guvern, proiectul de lege prin care se reduce taxa auto cu până la 25% şi datorită deciziei Curţii Europene de Justiţie noi a trebuit să eliminăm acea discriminare indirectă, care însemna că în anul 2008 a fost o perioadă când se plătea această taxă numai pentru maşinile aduse din străinătate, deci pentru maşinile înmatriculate în România nu se plătea această taxa. Nu am putut să eliminăm acea discriminare decât dacă am impus, ne-am consultat şi cu Uniunea Europeană, am impus ca la prima vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să se platesasca această taxă auto, iar cei care au plătit mai mult, deci după această reducere, se face un calcul. Celor care au plătit mai mult li se vor restitui banii diferenţă", a declarat Borbely.

El a anunţat că intenţionează ca de la jumătatea anului viitor sau începutul anului 2013 să elimine taxa auto de primă înmatriculare.

"În plus, o spun în premieră aici, la Piteşti, că am intenţia de a introduce, probabil de la jumătatea anului viitor, dacă e posibil, dacă nu de la 1 ianuarie 2013, o carte verde care înseamnă, ca şi în alte state, că în fiecare an trebuie să te duci la RAR şi să verifici fumul, noxele care ies din eşapamentul maşinii, iar dacă nu corespund normelor nu mai circulă pe drumurile publice, trebuie să-ţi repari maşina. Şi atunci plăteşte toată lumea, va fi o taxă foarte mică evident şi atunci vom renunţa la taxa de prima înmatriculare şi toată lumea va avea acelaşi statut, de «cel care poluează plăteşte» şi din păcate toate maşinile, chiar dacă sunt mai noi, poluează", a afirmat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a vizitat, marţi, staţia de tratare a nămolului, solului şi apei din comuna Oarja din judeţul Argeş.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.

Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani.

Taxa de poluare va fi plătită o singură dată pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Taxa va fi calculată pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 şi deprecierea autoturismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici