Botiş: Nu am primit nicio citaţie de la DNA şi nici notificare privind verificarea mea

Fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botiş a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu a fost citat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi nici nu a primit vreo notificare privind verificarea sa de această instituţie.

168 afișări
Imaginea articolului Botiş: Nu am primit nicio citaţie de la DNA şi nici notificare privind verificarea mea

Botiş: Nu am primit nicio citaţie de la DNA şi nici notificare privind verificarea mea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ioan Nelu Botiş a precizat că se va prezenta la DNA dacă va primi vreo citaţie, dar până în prezent nu a primit niciun document din partea procurorilor anticorupţie.

Fostul ministru a mai spus că aşteaptă şi punctul de vedere al Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF), precizând însă că, din punct de vedere administrativ, nu are cum să fie în conflict de interese.

"Nu am minţit deloc. Nu există niciun conflict de interese din punct de vedere administrativ", a mai spus Botiş.

În opinia fostului ministru al Muncii, presa nu a fost obiectivă în prezentarea cazului său, întrucât Agenţia Naţională de Integritate ar fi spus acelaşi lucru, doar că a făcut o sesizare pentru verificări privind natura penală a faptelor, dacă aceastea există.

"Presa nu a fost obiectivă. Presa are voie să facă aproape orice în ţara asta şi aş fi vrut măcar un gest de obiectivitate. Cariera mea este terminată, dar aş fi apreciat dacă subiectul ar fi fost abordat corect", a mai spus Botiş.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese. ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botiş despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la Agenţie pentru a depune documente.

De asemenea, ANI preciza că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa, respectiv în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Inspectorii de integritate susţin că sunt indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Botiş, "constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Ioan Nelu Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisionat din funcţia de ministru al Muncii, în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european. El şi-a cerut scuze petnru situaţia creată şi a arătat că demisia sa este una de onoare. Intermatul la Ministerul Muncii a fost preluat în 22 aprilie de premierul Emil Boc.

Cu o zi înainte, Botiş anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.

Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.

AMPOSDRU preciza, în 19 aprilie, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi în care este consilier soţia lui Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici