Brădişteanu figurează ca membru al Consiliului Ordinului Steaua României, deşi a fost condamnat

Medicul Şerban Brădişteanu încă figurează pe lista Consiliului de onoare al Ordinului naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, deşi a fost condamnat, în 2015, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind favorizarea lui Adrian Năstase.

491 afișări
Imaginea articolului Brădişteanu figurează ca membru al Consiliului Ordinului Steaua României, deşi a fost condamnat

Brădişteanu figurează ca membru al Consiliului Ordinului Steaua României, deşi a fost condamnat

Conform paginii oficiale a Administraţiei Prezidenţiale, medicul Şerban Brădişteanu este încă membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Steaua României, alături de Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Gabriela Firea, Costin Georgescu, Mircea Geoană şi Ecaterina Andronescu.

Chirurgul Şerban Brădişteanu a fost decorat cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, în anul 2010, de fostul preşedinte Traian Băsescu. În anul 2013, Brădişteanu a fost ales în Consiliul ”Steaua României” cu grad de Mare Ofiţer, forul de conducere al acestui Ordin. În martie 2015, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind favorizarea lui Adrian Năstase, decizia instanţei supreme fiind definitivă.

Potrivit OUG 11/1998, calitatea de membru al Ordinului naţional Steaua României se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate sau pentru fapte incompatibile cu calitatea de membru al ordinului, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.

În noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României a propus retragerea acestei distincţii în cazul lui Laszlo Tokes.

Într-o scrisoare deschisă adresată vineri preşedintelui Klaus Iohannis, Laszlo Tokes precizează că retragerea ordinului reprezintă o sancţiune pentru "libertatea de exprimare" şi se întreabă dacă cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au decoraţii au fost supuşi aceluiaşi tratament.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici