Brădişteanu, în faţa instanţei supreme. Medicul a explicat de ce le-a interzis poliţiştilor veniţi la spital să intre la Năstase

Medicul Şerban Brădişteanu a admis luni, în faţa instanţei supreme, că le-a interzis unor poliţişti veniţi să se intereseze de starea lui Adrian Năstase că nu pot intra la acesta în uniformă, dar a omis să le spună că ei puteau să se schimbe, pentru a intra în secţia de terapie intensivă.

1396 afișări
Imaginea articolului Brădişteanu, în faţa instanţei supreme. Medicul a explicat de ce le-a interzis poliţiştilor veniţi la spital să intre la Năstase

Şerban Brădişteanu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Chirurgul cardiolog Şerban Brădişteanu, deferit justiţiei pentru favorizarea lui Adrian Năstase în legătură cu executarea pedepsei primite de fostul demnitar în dosarul Trofeul Calităţii, le-a arătat luni judecătorilor de la instanţa supremă că este nevinovat în legătură cu infracţiunile ce i se aduc de către procurorii anticorupţie şi că nu a încercat niciodată obstrucţionarea unor proceduri judiciare, ci oferirea celui mai bun tratament ce se putea da în cazul respectiv.

Brădişteanu a admis, în declaraţia sa, că le-a interzis unor poliţişti veniţi să facă tura de pază la salonul lui Năstase să intre pentru a se convinge că fostul premier se află la secţia de terapie intensivă.

Medicul a explicat că le-ar fi spus oamenilor legii, la acel moment, că nu pot intra în secţia respectivă în uniformele de poliţişti, acela fiind un mediu septic.

Şerban Brădişteanu a admis tototdată că exista posibilitatea ca poliţiştilor să li se ofere un echipament special în care se puteau schimba, iar astfel nu ar fi fost obstrucţionată procedura pe care poliţiştii o aveau de îndeplinit.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat în acest fel, medicul a arătat că nu a intrat în detalii sau discuţii amănunţite cu oamenii legii, acesta fiind şi motivul pentru care a omis să le spună acestora despre posibilitatea de a se schimba.

În legătură cu atitudinea sa pe parcursul internării lui Năstase la Spitalul Floreasca, Brădişteanu a arătat că în ziua în care fostul demnitar a fost adus la spital, el era în echipa de gardă de la Spitalul Floreasca, formată din doi medici, şi că situaţia pacientului a reprezentat un caz de urgenţă dramatică, fiind vorba despre plăgi împuşcate din zona gâtului.

Medicul a relatat că s-a făcut evaluarea lui Năstase, în urma căreia s-a constatat că acesta avea patru orificii de glonţ, şi nu "două găurele", respectiv una de intrare şi una de ieşire a unui glonţ.

Chirurgul a arătat că, în continuare, s-a deplasat cu întreaga echipă formată pentru acest caz la computerul tomograf, unde s-a constatat, în final, că în corpul lui Adrian Năstase nu existau urme sau rămăşite de "glonţ restant".

Brădişteanu a mai spus că Adrian Năstase, după ce şi-a revenit, "a stat foarte mult de vorbă cu medicul psihiatru".

Întrebat de instanţă în legătură cu interceptările convorbirilor telefonice din care reiese se interesa de situaţia juridică a lui Năstase, Brădişteanu a declarat că a vorbit cu avocata sa şi că a întrebat-o pe aceasta cum consideră că ar fi mai bine să procedeze, respectiv dacă să-i facă fostului premier vreo intervenţie chirurgicală crucială.

Brădişteanu a mai arătat că, după ce echipa medicală ce s-a ocupat de Adrian Năstase a fost convocată de către managerul Spitalului Floreasca, toţi acei medici, inclusiv el, au fost de părere că ar fi nevoie şi de o opinie a Institutului Naţional de Medicină Legală, context în care unitatea spitalicească a înaintat o adresă acestei instituţii.

În continuare instanţa de judecată a stabilit audierea medicului Mircea Beuran, a şefului de la Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, şi a altor doi martori - Marian Iorga şi Nelu Lepa.

Audierile în acest caz vor fi reluate la 19 iunie.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

La primul termen al procesului, Şerban Brădişteanu a cerut amânarea judecării cauzei pentru a putea să îşi angajeze apărător. Instanţa i-a admis cererea şi a stabilit următorul termen la 24 aprilie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici