Brânza care a îmbolnăvit zeci de copii din Făgăraş era infectată cu stafilococul auriu

Lactatele consumate de cele 24 de persoane, dintre care 21 de copii, din Făgăraş, care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară conţineau Stafilococul coagulazo pozitiv (stafilococul auriu), transmite corespondentul MEDIAFAX.

1198 afișări
Imaginea articolului Brânza care a îmbolnăvit zeci de copii din Făgăraş era infectată cu stafilococul auriu

Brânza care a îmbolnăvit zeci de copii din Făgăraş era infectată cu stafilococul auriu (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunţat, vineri, că, în urma analizelor de laborator a probelor din produsele lactate consumate de cele 24 de persoane s-a identificat prezenţa Stafilococului coagulazo pozitiv (stafilococul auriu) în caşul proaspăt de oaie şi capră.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Braşov, dr. Dorin Valter Enache, probele vor fi trimise pentru a fi analizate în vederea detecţiei enterotoxinei stafilococice la Institutul de Igienă şi Sătătate Publică Veterinară Bucureşti.

Marţi, la Spitalul Municipal Făgăraş au ajuns 24 de persoane, dintre care 21 de copii, cu simptome digestive, suspiciunea fiind de toxiinfecţie alimentară. Potrivit dr. Dorin Valter Enache, directorul executiv al DSVSA Braşov, o posibilă cauză a îmbolnăvirilor a fost consumul de produse lactate (caş, telemea proaspătă, urdă) comercializate în stradă, de către o rudă a proprietarului de stână din localitatea Perşani.

Vânzătorul de brânzeturi îşi vindea marfa din poartă în poartă, din maşina personală, iar unora le dădea caşul şi urda pe datorie.

Ulterior, DSVSA Braşov a constatat nereguli grave la stâna de unde proveneau lactatele, precum nerespectarea normelor de igienă la procesarea laptelui sau comercializarea produselor fără control sanitar-veterinar.

Proprietarul stânei a fost amendat cu 6.200 lei şi i-a fost confiscată întreaga marfă găsită la stână. În plus, DSVSA Braşov îl obligă pe proprietarul stânei să intre în legalitate şi să obţină autorizaţiile sanitar-veterinare pentru procesarea laptelui.

În acelaşi timp, au fost sesizate organele de urmărire penală, proprietarul stânei fiind acuzat că a pus în pericol sănătatea publică.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici