Braşov: Profesorul universitar reţinut pentru luare de mită va fi cercetat în libertate

Profesorul universitar de la Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania din Braşov care a fost reţinut după ce a fost prins luând mită va fi cercetat în libertate după ce Tribunalul Braşov a respins, sâmbătă seară, propunerea procurorilor de arestare preventivă.

400 afișări
Imaginea articolului Braşov: Profesorul universitar reţinut pentru luare de mită va fi cercetat în libertate

Braşov: Profesorul universitar reţinut pentru luare de mită va fi cercetat în libertate

Ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore pe numele profesorului a expirat, sâmbătă, la ora 21.30.

Profesorul a fost dus la Tribunalul Braşov cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru luare de mită, însă judecătorii au respins solicitarea procurorilor şi au impus interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procuror Alina Popescu.

Procurorii au făcut recurs, acesta urmând să se judece luni, de la ora 9.00, la Curtea de Apel Braşov.

Profesorul Onisâi Lazăr de la Facultatea de Medicină a Universităţii Transilvania din Braşov a fost reţinut de procurori, vineri seară, fiind suspectat că lua mită de la studenţi pentru a-i trece examenele, în locuinţa acestuia fiind găsite sute de înscrisuri cu numele unor studenţi şi subiecte de examen.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că vineri procurororii au organizat un flagrant cu un investigator sub
acoperire care a pretins că este studentă în primul an la Medicină şi care s-a întâlnit cu profesorul în maşina acestuia. Femeia i-a oferit profesorului 700 de lei pentru a fi promovată la examenul din sesiunea din
iarnă la disciplina anatomie-embriologie.

"Suspectul i-a dictat pretinsei studente patru subiecte, spunându-i că, indiferent ce bilet va extrage la examenul oral, ea să scrie subiectele primite de la el pentru că, chiar dacă va exista un asistent universitar,
acesta nu va avea de obiectat. Profesorul a considerat că suma de 700 de lei pe care a primit-o este prea mică, spunându-i că ar fi bine să îi dea o diferenţă de până la 250 de euro, în următoarele două săptămâni. Imediat după ce profesorul a primit banii, iar investigatorul a ieşit din maşină, echipa de anchetatori a intervenit, găsind în maşina cadrului didactic suma de bani, dar şi o listă cu numele a 14 studenţi asupra cărora planează suspiciunea că i-ar fi dat mită", a spus procurorul Alina Popescu.

La rândul său, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Judeţeană Braşov, comisar Carmen Iordache, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, simultan cu flagrantul, au fost făcute percheziţii
la locuinţa profesorului, unde au fost găsite sute de înscrisuri cu numele unor studenţi din anul I şi al II-lea şi cu menţiuni de subiecte de examene de la sesiunile din iarnă şi vară.

Potrivit anchetatorilor, profesorul era monitorizat de mai mult timp, după ce un student din anul al II-lea care a avut examene în perioada 30 - 31 ianuarie s-a autodenunţat, spunând poliţiştilor că, în 29 ianuarie, a fost chemat de profesor acasă la el şi i-a dat acestuia 800 de lei. Studentul a primit de la profesor subiectele, pe un bilet, şi le-a scris la examen, deşi extrăsese alte subiecte, luând nota 6.

Onisâi Lazăr a fost prodecan al Facultăţii de Medicină a Universităţii "Transilvania" Braşov în perioada 2008 - 2012, iar în prezent este profesor universitar la disciplina anatomie-embriologie. De asemenea, profesorul face parte din Consiliul consultativ al Maternităţii Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici