Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul de Externe ungar după declaraţiile lui Mihai Tudose privind autonomia. UPDATE: MAE: Declaraţiile premierului nu au avut valenţe etnice şi anti-maghiare

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunţat împotriva oricărui dialog privind autonomia, anunţă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

3857 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul de Externe ungar după declaraţiile lui Mihai Tudose privind autonomia. UPDATE: MAE: Declaraţiile premierului nu au avut valenţe etnice şi anti-maghiare

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe după declaraţiile lui Mihai Tudose

UPDATE 15.30 MAE a precizat, vineri, cu privire la convocarea ambasadorului român la Budapesta la Ministerul Afacerilor Externe, că declaraţiile premierului Mihai Tudose nu a avut valenţe entice şi anti-maghiare, ci au atras atenţia asupra responsabilităţii autorităţilor de a respecta legea.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie. Declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora”, se arată în documentul citat.

De asemenea, MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunţat împotriva oricărui dialog privind autonomia Ţinutului Secuiesc, anunţă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Recentele declaraţii făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunităţii maghiare sunt "total inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu situaţia secolului 21", a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

Premierul României, Mihai Tudose, a declarat că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a ţării, considerând că discuţiile sunt în afara legii. "În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", a transmis Mihai Tudose.

În interesul comunităţii maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relaţii bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României, a observat Peter Szijjarto.

Este dincolo de orice dubiu că declaraţiile premierului României, care "practic a ameninţat o comunitate etnică naţională şi pe reprezentanţii acesteia cu execuţii sunt total inacceptabile". Este clar că Guvernul României şi premierul trebuie să acţioneze pentru a rezolva imediat această situaţie, a spus Szijjarto.

Ambasadorul României a fost convocat vineri dimineaţă la Ministerul ungar de Externe şi vicepremierul Ungariei "i-a prezentat clar poziţia Guvernului ungar".

Ambasadorul român a încercat să ofere "un fel de explicaţie lingvistică" pentru declaraţiile premierului, a spus Szijjarto.

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a afirmat, joi, că premierul Mihai Tudose a "jignit profund şi a ameninţat nevoalat" comunitatea maghiară din Secuime, adăugând că îi cere premierului să îşi retragă declaraţia cu privire la propunerea UDMR pe tema autonomiei. "Declaraţiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul-ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public!", a precizat Balint, potrivit unui comunicat al UDMR.

Liderii celor 3 formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat, luni, o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi "codificate" din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici