CSM nu va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul procurorului general Augustin Lazăr şi a DNA privind gestionarea dosarului OUG 13

CSM a decis, marţi, că nu va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu maniera în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar şi privind modul cum Procurorul General a gestionat comunicarea după emiterea OUG.

2608 afișări
Imaginea articolului CSM nu va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul procurorului general Augustin Lazăr şi a DNA privind gestionarea dosarului OUG 13

CSM vrea sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului general Augustin Lazăr şi DNA privind gestionarea dosarului OUG 13 (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Daca se va da o soluţie în această cauză şi se va reţine vinovăţia cuiva nu va apărea că ne-am grăbit noi să cerem cercetarea colegilor noştri care nu şi-au făcut decât datoria? Vă rog să reflectaţi. În contextual unei anchete penale care este foarte sensibilă şi care ar trebui să decurgă liber fiindcă ştim prea bine că nimeni nu este mai presus de lege şi este necesar ca magistratul procuror să nu fie constrâns în niciun mod când face o anchetă penală. (..) Trebuie să vedem motivarea concretă şi să vedem dacă CCR se referă la instituţie, la anumite persoane, la de ce ar trebui în acest context să se cerceteze tot DNA. Credeţi că ar fi un semnal bun din partea garantului independenţei magistraturii în acest context, acum, grăbindu-ne înainte să vedem o motivare completă?", a spus Augustin Lazăr în plenul CSM.

Dezbateriile au venit ca urmare a unor probleme ridicate de Simona Marcu, judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistratul a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul a cerut să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Judecătorarea a solicitat şi sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.

Planul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că nu va sesiza Inspecţia Judiciară.

"A fost un test bine venit pentru ceea ce înseamnă independenţa magistraturii şi s-a dovedit cu adevarat că CSM este garantul independenţei magistraturii. A fost un vot de încredere pentru procurorul general. Nu va fi sesizataă inspecţia judiciară. A fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime, să spună ceea ce gândeşte intim şi cu sinceritate despre anumite situaţii care privesc sistemul judiciar. (..) Eu am precizat că magistraţii procurori au urmat şi au investigat exclusiv probleme penale care privesc această chestiune şi colegii noştri au înţeles, au respins această propunere de a se face o cercetare disciplinară, care nu e bine venită acum, când este un dosar în curs şi s-ar putea interpreta că ar fi anumite interferenţe", a declarat Augustin Lazăr la finalul şedinţei.

Ştire iniţială: CSM vrea sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului general Augustin Lazăr şi a DNA privind gestionarea dosarului OUG 13

CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare referitor la maniera în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ, după decizia CCR, dar şi privind modul cum Procurorul General a gestionat comunicarea după emiterea ordonanţei. 

Ordinea de marţi a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost suplimentată cu două puncte.

Un judecător al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Simona Marcu, membru în Colegiul de Conducere al instanţei supreme, a cerut marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul cere să se verifice dacă s-au cunoscut disfuncţionalităţile de la DNA Ploieşti.

Totodată, magistratul a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii.

Planul Consiliului Superior al Magistraturii va decide dacă îşi va însuşi aceste puncte de vedere.

Augustin Lazăr a declarat, marţi dimineaţă, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul de interese Guvern- DNA, procurorii continuând ancheta deoarece Ministerul Public a fost sesizat cu fapte penale concrete.

"Aşteptăm motivarea CCR. E obligatorie pentru toţi şi raportat la motive, noi vom continua ancheta. Când Ministerul Public e sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete, prin urmare Ministerul Public nu va face evaluări ale legalităţii oportunităţii unor acte sau puteri, ci strict ne vom cantona la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public. Ancheta va continua. Procurorul este obligat să afle adevărul cu privire la persoanele, faptele şi împrejurările în care au fost comise aceste acte", a declarat, la intrarea în sediul CSM, procurlrul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se va cere aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul privind OUG 13, Augustin Lazăr a declarat că "în continuare vom vedea ce va face procurorul de caz în cadrul secţiei de urmărire penală”. Totodată, procurorul general al României a mai menţionat că ancheta privind ordonanţa de urgenţă 13 e în continuare "in rem", adică referitor la fapte.

Ministerul Public a venit cu precizări despre această cauză, pe pagina oficială de Facebook.

"Procurorii, în exercitarea rolului de a reprezenta interesele generale ale societăţii, fiind legal sesizaţi, conform art. 5 din Codul de procedură penală, au obligaţia de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoanele suspecţilor. Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat suspiciunea rezonabilă a comiterii de către persoane concrete a unor infracţiuni mijloc: fals intelectual, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum şi indicii de săvârşire a infracţiunii scop de favorizare a infractorului. În continuare, ancheta se va desfăşura în cadrul strict conturat de decizia Curţii Constituţionale şi Codul de procedură penală, în vederea aflării adevărului privind faptele şi persoanele implicate", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, luni, după ce CCR a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, că ancheta pe OUG 13 poate continua, dar doar în ceea ce priveşte aspectele penale concrete şi nu pe oportunitate sau legalitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici