Parchetul a ÎNCHIS dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009/ În schimb, Comisia parlamentară de anchetă ar putea lucra toată vara la acest caz

Dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009 a fost închis de procurorii de la Parchetul General, stabilindu-se că "nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni" penale, anunţă instituţia.

1291 afișări
Imaginea articolului Parchetul a ÎNCHIS dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009/ În schimb, Comisia parlamentară de anchetă ar putea lucra toată vara la acest caz

Dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009 a fost închis

"Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus clasarea cauzei menţionate anterior, întrucât - din coroborarea probelor administrate - s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi încercat/iniţiat de către persoanele nominalizate, acte/acţiuni ce ar intersecta sfera ilicitului penal, respectiv ce ar contura textul incriminator al infracţiunii de abuz în serviciu şi al infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale", transmite Parchetul General.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

În urma dezvăluirilor, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal, fiind audiate mai multe persoane, printre care Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iorănescu şi Neculai Onţanu. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea nu au fost audiaţi în această cauză.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, au precizat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

În paralel cu ancheta procurorilor, a fost demarată şi o anchetă parlamentară privind alegerile din 2009. În acest context, a fost modificat regulamentul Camerei Deputaţilor pentru ca dosarul procurorilor să nu împiedice desfăşurare activităţilor Comisiei de anchetă. Ulterior, Curtea Constituţională a României a respins contestaţia făcută de 82 de deputaţi PNL şi USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a stabilit că şefii de instituţii publice, cum ar fi preşedintele ÎCCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie să se prezinte la comisii.

UPDATE: Comisia parlamentară de ancheta privind alegerile din 2009 va lucra toată vara

Birourile Permanente Reunite discută marţi despre solicitarea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru alegerile din 2009, care prevede ca şedinţele comisiei să fie convocate şi pe perioada vacanţei parlamentare.

Pe ordinea de zi a şedinţei Birourilor Permanente Reunite de marţi se află o "Solicitare din partea Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinulu prezidenţialprivind desfăşurarea şedinţelor comisiei din perioada 1 iulie - 1 septembrie 2017".

Urmează ca propunerea să fie supusă votului plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, de miercuri.

Dosarul privind alegerile prezidenţiale din anul 2009 a fost închis de procurorii de la Parchetul General, stabilindu-se că "nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni" penale, anunţă instituţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici