Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: 1,4 miliarde de euro/ Cei mai mulţi bani, la infrastructură: 370 milioane de euro

Cum arată bugetul Capitalei pe 2019: Cei mai mulţi bani merg în infrastructură, 370 de milioane de euro, 85 de milioane de euro pentru sănătate, 38 de milioane de euro pentru consolidări şi 128 de milioane de euro pentru asistenţa socială.

922 afișări
Imaginea articolului Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: 1,4 miliarde de euro/ Cei mai mulţi bani, la infrastructură: 370 milioane de euro

Bugetul Primăriei Capitalei în 2019: 1,4 miliarde de euro/ Cei mai mulţi bani, la infrastructură: 370 milioane de euro

Primăria Capitalei a stabilit cum vor fi distribuiţi banii de la buget pe 2019: peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură şi modernizarea transportului, 85 de milioane de euro pentru sănătate, 38 de milioane de euro pentru consolidări şi 128 de milioane de euro pentru asistenţa socială.

„Deşi suma previzionată a fi alocată Bucureştiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorităţi clare şi nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei remis MEDIAFAX.

Firea a dat asigurări că nu vor fi oprite nici investiţiile în sănătate, infrastructură sau transporturi, ”pentru că bucureştenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, şosele şi străzi fără gropi, de cultură şi educaţie”.

Primarul General a dat asigurări că bucureştenii nu vor suferi din cauza „ajustării” bugetului Capitalei şi că va încerca să identifice alete surse de venit pentru completarea acestuia.

Ea a amintit, în context, că primăria plăteşte din acelaşi buget alocat de guvern şi transportul în comun pentru sute de mii de bucureşteni, precum şi subvenţiile RADET, că reabilitează poduri şi pasaje şi consolidează clădiri monument istoric, că din aceiaşi bani construieşte spitale şi finanţează 18 instituţii de spectacol şi muzee şi plăteşte stimulente financiare pentru tineri şi pentru categoriile sociale care au nevoie de sprijinul primăriei capitalei.

Din cele 370 de milioane de euro pentru infrastructură, Primaria Capitalei, prin direcţiile de specialitate, va finaliza proiectele aflate în derulare, va iniţia proiecte noi menite să fluidizeze traficul, va achiziţiona mijloace de transport în comun moderne şi nepoluante, va reabilita străzile, podurile şi pasajele, anunţă sursa citată. Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi, contractate anul trecut, se vor mai achiziţiona 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid li 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza staţiile de tramvai, troleibuz şi autobuz, prin achiziţionarea de mobilier urban şi se vor moderniza 10 km de linii de tramvai.

Pentru subvenţia Societăţii de Transport Bucureşti, prin proiectul de buget, vor fi alocaţi 170 de milioane de euro.

Bugetul total al Primăriei pe 2019

Bugetul Primăriei Capitalei în 2019 este de aproape 6,8 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro), potrivit proiectului publicat pe site-ul instituţiei. PMB a transmis, miercuri, ce planuri are cu aceşti bani şi unde vor fi alocate cele mai mari sume. Proiectul trebuie aprobat în CGMB.

„Bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2019: peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi categoriille sociale vulnerabile”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Capitalei.

Potrivit Gabrielei Firea, bugetul ar fi cu 20% mai mic faţă de anul trecut, însă suficient de bogat pentru investiţii importante.

„Deşi suma previzionată a fi alocată Bucureştiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorităţi clare şi nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm, nu vom opri investiţiile în sănătate, în infrastructură sau transporturi, pentru că bucureştenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure,
dotate cu aparatură ultramodernă, şosele şi străzi fără gropi, de cultură şi educaţie. Voi face tot ce îmi stă în putinţă că Primar General astfel încât bucureştenii să nu sufere din cauza acestor ajustări ale bugetului Primăriei Capitalei”, transmite Gabriela Firea.

Potrivit comunicatului PMB, acestea sunt cele mai importante alocări:

Peste 373 de milioane de euro pentru infrastructură rutieră, modernizarea mijloacelor de transport în comun, fluidizarea traficului şi subvenţii STB.

„Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziţiona, într-o prima etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza staţiile de tramvai, troleibuz şi autobuz, prin achiziţionarea de mobilier urban şi se vor moderniza 10 km de linii de tramvai. Pentru subvenţia STB, prin proiectul de buget, vor fi alocaţi, într-o prima etapă, 170 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

„Nodul Rutier Virtuţii”

Primăria Capitalei reaminteşte că anul acesta va fi finalizat „Nodul Rutier Virtuţii”, însă nu spune nimic despre continuarea acestui proiect cu Drumul Expres către A1, fără de care Nodul Rutier va fi inutil.

„Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel - Autostrada Bucureşti - Piteşti – „Nodul Virtuţii” va fi finalizat până la sfârşitul anului 2019. Buget alocat - aproximativ 11 milioane euro. Supralărgire Fabrică de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolări, au început lucrările la zidurile de sprijin şi au fost începute lucrările de relocare a utilităţilor. Buget alocat – 8,5 milioane euro.

Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporţie de 90%. Mai sunt de executat lucrări neprevăzute în contract: iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecţii şi separatoare de sensuri, după semnarea actului adiţional. Buget alocat – aproximativ 3 milioane euro, transmite primăria.

Alte proiecte

Anul acesta vor fi demarcate lucrări pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon, cu un buget alocat de aproximativ 8 milioane euro.

Penetraţie Prelungirea Ghencea Domneşţi şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic.

„Urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropiere, după care se poate demara procedura de achiziţie pentru execuţia lucrărilor şi a serviciilor de consultanţă, după aprobare bugetului. Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro”, transmite PMB.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte străpungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşţi Etapă a II-a: s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici.

După finalizarea proiectului tehnic şi obţinerea autorizaţiei de construire, se vor demara procedurile de achiziţie pentru execuţia lucrărilor. După aprobarea bugetului urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropriere. Buget alocat – aprox. 2 milioane euro.

Pasaj Dna Ghica: s-a finalizat studiul de fezabilitate şi s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, spui cei de la PMB: După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziţie pentru execuţia proiectului tehnic şi a lucrărilor.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor şi pasajelor, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare şi siguranţă traficului s-au alocat peste 22 de milioane de euro.

Totodată, se vor demara licitaţii şi pentru 9 pasarele pietonale, pentru care s-au finalizat studiile de fezabilitate, au fost aprobaţi indicatorii
tehnico-economici.

Potrivit PMB, se vor realiza şi lucrări de investiţii ale Radet, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti (şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrală termică Amzei - aproximativ 21 de milioane de euro.

De asemenea, pentru iluminat public vor fi alocate 19 milioane de euro iar pentru programul unitar de acţiune de combatere a vectorilor şobolani şi ţânţari – 4,4 milioane de euro.

Subvenţia RADET (diferenţa de preţ la energia termică furnizată populaţiei) – este de 170 de milioane de euro, transmite PMB.

Sursa citată mai arată că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuţi, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.

Domeniul sănătăţii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinaţi atât investiţiilor în continuare, cât şi proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

De asemenea, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar. În acest sens, într-o prima etapă, în bugetul pentru anul 2019, a fost prevăzută suma de 2,5 milioane euro.

Au fost alocaţi bani şi pentru continuarea unor proiecte sociale, precum Proiectul FIV "O şansă pentru cuplurile infertile", care prevede acordarea de sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/cuplu infertil din Bucureşti.

Potrivit proiectului de buget, peste 50 de milioane de lei vor merge la biserici, dintre care 20 de milioane de lei la Catedrala Mântuirii Neamului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici