Bugetul Primăriei Capitalei va fi de 4,5 miliarde de lei în 2011

Consilierii generali au votat, luni, bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011, care va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard faţă de cel din anul anterior, când a fost de 5,6 miliarde de lei.

123 afișări
Imaginea articolului Bugetul Primăriei Capitalei va fi de 4,5 miliarde de lei în 2011

Bugetul Primăriei Capitalei va fi de 4,5 miliarde de lei în 2011 (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Astfel, în 2011 Capitala va avea un buget de 4.588.435.000 de lei la care se adaugă suma de 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate şi alte 217.747.000 de lei care reprezintă sume rezultate ca excedent în anul 2010 şi care, potrivit reglementărilor Ministerului de Finanţe, nu pot fi trecute la capitolul venituri.

În bugetul Capitalei, cheltuielile de personal reprezintă aproape 9 procente, cheltuielile cu bunuri şi servicii reprezintă 23,85%, subvenţiile diferitelor regii 20,14% şi cheltuielile de investiţie aproximativ 40%. Datoria publică a municipalităţii este în cuantum de aproximativ 5 procente.

Totodată, pentru alocările din bugetul pe 2011, din cele 20 de procente propuse pentru subvenţii, 12 sunt pentru subvenţiile RADET, celelalte 8 fiind propuse pentru subvenţiile RATB.

Din cheltuielile de investiţii care totalizează 2.084.490.000 lei, adică 40,8% din totalul bugetului, 27,4% reprezenta, în proiectul iniţial propus de primarul general, finanţarea pentru obiectivele "Lia Manoliu" şi Pasajul Basarab, 7,96% pentru investiţiile de la Administraţia Spitalelor, iar 3,58% pentru Administraţia Străzilor..

De asemenea, pentru RADET bugetul conform proiectului era de 625 de milioane de lei, iar pentru RATB de 400 de milioane de lei.

Discuţiile pentru bugetul Capitalei au durat aproximativ o oră şi jumătate, după acestea votul final fiind acordat pe proiectul de buget al municipalităţii, însă cu aproape 50 de modificări propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament.

Pentru bugetul astfel modificat au votat 36 de consilieri PDL, PRM şi PSD. Înainte de discuţiile pe proiectul de buget, liderul grupului PNL din CGMB a anunţat că votul va fi o mascarada politică, la care consilierii generali PNL nu vor participa, aceştia retrăgându-se din sală.

Totalul modificărilor propuse de consilierii PDL este de 524 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi RATB şi RADET aşa după cum a declarat viceprimarul Mircea Raicu înaintea şedinţei CGMB.

Viceprimarul Mircea Raicu a declarat, luni, că proiectul bugetului Capitalei pe 2011 nu va fi votat de consilierii PDL deoarece este "ilegal şi nerealist" şi nu acoperă cheltuielile de funcţionare ale Bucureştiului, în special ale RATB şi RADET.

Viceprimarul Capitalei a mai spus că, la şedinţa CGMB, consilierii PDL vor propune printr-un amendament ca suma de aproape 500 de milioane de lei necesară funcţionări celor două regii să fie luată din banii prevăzuţi atât pentru studii de fezabilitate, proiecte de infrastructură cât şi din bugetele unor instituţii subordate Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dând ca exemplu în acest sens Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Raicu a precizat, la conferinţa de presă susţinută înaintea începerii şedinţei CGMB de luni, că dacă amendamentul va fi aprobat, din cele 500 de milioane de lei, 100 de milioane de lei va reveni RATB şi 400 de milioane de lei RADET.

El a adăugat că la votarea bugetului consilieri PDL vor avea în vedere că funcţionarea RADET este prioritatea oraşului. Raidu a mai spus că se are în vedere acordarea subvenţiei pentru încălzire până în luna aprilie, după care se va încerca acordarea acesteia "ţintit către cetăţeni în funcţie de veniturile fiecăruia dintre ei".

Viceprimarul Mircea Raicu a mai declarat că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, utilizează un "discurs dublu". Raicu a precizat că, pe de o parte, primarul Capitalei arăta în vara anului trecut că Guvernul nu acordă banii pentru investiţia la Stadionul "Lia Manoliu", iar în prezent Oprescu vrea bani de la Executiv pentru proiecte pentru care acesta nu mai poate da aceşti bani.

Totodată, Mircea Raicu a arătat că primarul Capitalei doreşte bani pentru subvenţia la preţul gigacaloriei, care însă din 2011 nu mai poate fi acordată.

În şedinţa de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti urmează să fie luat în discuţie bugetul Capitalei pentru 2011, acesta fiind unul din cele 46 de proiecte aflate pe ordinea de zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici