Bulgarii cumpără legume de la fermierii din Izbiceni, le procesează şi le exportă în Germania, Austria sau Turcia

Bulgarii cumpără, până la începutul lunii august, legume de la fermierii din Izbiceni, judeţul Olt, le procesează şi le exportă în Germania, Austria sau Turcia, dar când se termină sezonul şi nu mai vin vecinii de peste Dunăre, preţurile scad drastic.

2097 afișări
Imaginea articolului Bulgarii cumpără legume de la fermierii din Izbiceni, le procesează şi le exportă în Germania, Austria sau Turcia

Bulgarii cumpără legume de la fermierii din Izbiceni, le procesează şi le exportă în Germania, Austria sau Turcia

Gelu Voinea deţine o mică fermă de legume în comuna Izbiceni. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a vândut ardei capia bulgarilor, preţul oferit de aceştia fiind mult peste cel al angrosiştilor români.

„Personal am vândut bulgarilor ardei capia. Nu sunt interesaţi doar de capia, anul acesta au cumpărat şi roşii de la Cilieni. De la Izbiceni au cumpărat capia, s-au dat şi 20 de tone pe zi. Acum mai sunt doar doi-trei bulgari care vin după legume, dar până pe 5 august au venit foarte mulţi. Spre deosebire de angrosiştii români, bulgarii oferă un preţ mai bun şi iau cantităţi foarte mari. Veneau şapte-opt maşini şi încărcau câte trei sute de baxuri, ceea ce înseamnă undeva la 3.500 de kilograme, poate şi mai bine. Au fost zile când au încărcat peste 20 de tone, şi veneau zilnic”, a declarat Gelu Voinea.

Fermierul Gelu Voinea mărturiseşte, cu amărăciune, că legumele olteneşti sunt exportate în ţări precum Turcia, Germania şi Austria, după ce sunt sortate şi ambalate în fabricile bulgarilor. El este dezamăgit că fermierii olteni nu dispun de astfel de fabrici de procesare, pentru a putea intra mai uşor pe piaţa europeană.

„La Izbiceni s-a mărit depozitul, iar aici vin cu legume fermierii de la Vişina, Cilieni, Rusăneşti şi Tia Mare. Bulgarii vin în depozitul de la Izbiceni, iau legume şi fac comerţ. Ştiu că exportă legumele luate de la noi spre Turcia, Germania şi Austria. Legumele de la noi sunt procesate în fabricile bulgarilor şi sunt exportate. Noi nu suntem susţinuţi, nu avem aceste depozite de colectare şi fabrici de procesare, pentru a putea intra pe piaţă”, a conchis Gelu Voinea.

Acesta susţine că relaţia dintre fermierii olteni şi comercianţii bulgari există de trei-patru ani.

„Bulgarilor le este foarte uşor să vină, au două posibilităţi, pe la Giurgiu sau pe la Bechet. S-a împământenit o relaţie între fermierii olteni şi bulgari, pentru că vin anual. De trei-patru ani există acest comerţ, de la an la an vin tot mai mulţi”, a adăugat Voinea.

Viceprimarul de la Izbiceni, Florin Lazăr, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că atunci când bulgarii nu mai vin să cumpere capia din zonă, preţul ardeiului scade.

„La noi în comună se vând cantităţi importante de legume către bulgari. Ei caută în special ardeiul capia. La ei este mai ieftin decât la noi, însă la bulgari capia apare mult mai târziu. Vin cu dubiţe de cinci-şapte tone şi iau legume. În momentul în care bulgarii nu mai vin să achizţioneze, preţul la capia scade foarte mult”, a afirmat viceprimarul de la Izbiceni.

TITLURILE ZILEI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici