Bullying-ul rămâne prezent în şcolile din România. Cum abordează problema ţările nordice

  • Bullying-ul duce la abandonul şcolar care a ajuns acum la 11,3 %
  • Cătălina, profesoară: „ Acest fenomen este o treabă serioase care duce la suicid”
  • România se află pe locul 3 din Europa la capitolul bullying
  • Ivan Dragoş, avocat: „În Suedia poliţia este instruită pentu situaţiile ce ţin de bullying”
759 afișări
Imaginea articolului Bullying-ul rămâne prezent în şcolile din România. Cum abordează problema ţările nordice

În România, fenomenul de bullying este foarte des întâlnit, mai ales în rândul elevilor. Aceştia se confruntă zi de zi cu situaţii ce îi pot afeca ca viitori adulţi.

Mari Gheorghe este elevă la Colegiul Economic „Hermes". Şi ea a observat că elevii din România se confruntă adesea cu această problemă. Spune că doar un consilier la 600 de elevi - şi acela, fără experienţă în domeniu - nu este de ajuns.

„Principalul efect, resimţit în ani, este abandonul şcolar. Să ne înveţe cum să gestionăm în primul rând sentimentele şi cum să nu devenim victime sau agresori”, spune Mari.

Pe cei care trec printr-o situaţie de acest gen, Mari îi sfătuieşte să nu se ascundă: „Ar trebui în primul rând să vorbească cu părinţii, acasă, despre această problemă, apoi cu diriginţii, iar în final să se ajungă şi la un consilier şcolar”.

Cătălina Gerogescu este profesoară la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ea spune că victimele trebuie ajutate şi că trebuie luate măsuri urgent în vederea acestui fenomen. Cătălina Gerogescu ştie că există şi alte ţări care se confruntă cu fenomenul şi care au luat o iniţiativă serioasă cu privire la bullying. Crede că şi noi ne putem inspira de la ei.

„Din păcate, este un fenomen (...) precizat mai mult pe hârtie şi mai puţin în acţiuni. Copiii intră în depresie, iar apoi ştim că se întâmplă foarte multe cazuri de suicid. Consilierii sunt esenţiali în fiecare şcoală şi implicarea lor este extrem de importantă pentru a combate fenomenul de bullying”, crede ea.

Dragoş Ivan este avocat şi volunatar vedem just. El este foarte familiarizat cu ceea ce înseamnă bullying atât în România, cât şi în ţările nordice. Spune că ţările nordice cercetează fenomenul încă din anii 60-70 şi vin mereu cu soluţii pentru a-l reduce.

„În Suedia este nevoie ca în fiecare şcoală să aibă un plan de acţiune care să implice toată comunitatea foarte detaliat pentru astfel de situaţii. Dacă nu au planul ăsta de acţiune, ei vor răspunde în faţa instanţei. Există ghid pentru fiecare dintre situaţiile astea, pentru un părinte, pentru colegi, pentru un profesor, pentru cineva instituţional”, spune Dragoş Ivan.

„În Finlanda sunt cursuri speciale ţinute nu o dată pe an, care îi învaţă cum să se integreze în societate, cum să interacţioeze cu ceilalţi, cum să fie un bun prieten”, adaugă el.

România este pe locul 3 în clasamentul ţărilor Europene ce se confruntă cu bullyingul.

Bullying prezent în şcoli

  • 72% dintre victime s-au confruntat cu agresiuni îndreptate împotriva lor cel puţin o dată în ultimul an.
  • 40% dintre respondenţi au avut curajul să îşi recunoască postura de victimă.
  • 51% dintre copiii victime apreciază că principalul motiv pentru care au fost agresaţi este aspectul fizic.
  • 62% dintre victime au fost agresate de un alt elev, iar o treime de un grup de elevi
  • 33% spun că, referitor la abuzul de tip cyberbullying, acesta a avut loc pe platformele online cele mai utilizate de către elevi: Facebook (23%), WhatsApp (21%), Instagram (19%).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici