Buzău: Un director de colegiu şi două profesoare de liceu, reţinuţi în dosarul fraudei la bacalaureat

Directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, şi alte două profesoare de la Liceul cu Program Sportiv şi de la Colegiul Neniţescu, din Buzău, au fost reţinuţi, miercuri, pentru 24 de ore, în dosarul fraudei la bacalaureat, în care în cursul dimineţii au avut loc percheziţii şi audieri.

1374 afișări
Imaginea articolului Buzău: Un director de colegiu şi două profesoare de liceu, reţinuţi în dosarul fraudei la bacalaureat

Buzău: Un director de colegiu şi două profesoare de liceu, reţinuţi în dosarul fraudei la bacalaureat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, în urma audierilor care s-au desfăşurat începând de miercuri dimineaţă, s-a dispus reţinerea a trei cadre didactice implicate în desfăşurarea sesiunii august-septembrie a examenului de bacalaureat 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost reţinuţi pentru 24 de ore directorul Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, dar şi o profesoară de chimie de la Colegiul Neniţescu şi o profesoară de informatică de la Liceul cu Program Sportiv.

Cei trei au fost scoşi în cătuşe din sediul Parchetului Tribunalului Buzău şi urmează să fie duşi în arestul Poliţiei.

Conform surselor citate, cele două profesoare ar fi desfăşurat activitate de secretariat în timpul bacalaureatului, fiind acuzate de abuz în serviciu.

Aceleaşi surse au precizat corespondentului MEDIAFAX că alţi trei profesori au fost puşi sub control judiciar în acest caz.

Miercuri, la Parchetul Tribunalului Buzău au fost audiaţi mai mulţi profesori şi directori ai unor licee din judeţul Buzău, implicaţi în desfăşurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, într-un dosar de corupţie disjuns din cel în care a fost trimis în judecată fostul director al unui liceu din Verneşti.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au făcut mai multe percheziţii, miercuri dimineaţă, la locuinţele unor cadre didactice şi ale unor directori de licee din judeţul Buzău.

În urma descinderilor, cei vizaţi au fost ridicaţi şi duşi la audieri, la Parchetul Tribunalului Buzău.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului, în această cauză "se fac cercetări faţă de mai multe cadre didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013 şi care au avut calitatea de profesori corectori”, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din judeţ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Verneşti Viorel Miriţescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunţat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Fostul director al Liceului Teoretic Verneşti Viorel Miriţescu, secretarul-şef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Stoicescu Adrian şi Stoicescu Marian au fost trimişi în judecată de către procurorii buzoieni, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, loviri şi alte violenţe şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Miriţescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Verneşti, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Miriţescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

În luna noiembrie 2014, Miriţescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, Mărioara Milea, secretar şef la o instituţie de învăţământ din municipiul Buzău, a pretins şi primit bani de la unul din candidaţii la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba şi literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Marian Stoicescu a pretins, în anul 2013, bani de la aceeaşi persoană - candidat la susţinerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susţinând că va interveni prin Viorel Miriţescu pentru promovarea probelor, iar Adrian Stoicescu i-a dat lui Miriţescu suma de bani primită de la acel candidat.

În acelaşi mod, Adrian Stoicescu a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înţeleagă că poate interveni pentru obţinerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeaşi sesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici