CA Alba Iulia a decis pedepse mai mici pentru inculpaţii dintr-un dosar vizând prejudicierea BCR

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, miercuri, pedepse mai mici pentru inculpaţii dintr-unul din dosarele vizând prejudicierea BCR cu peste 137 de milioane de lei, unul dintre principalii acuzaţi decedând pe parcursul procesului.

496 afișări
Imaginea articolului CA Alba Iulia a decis pedepse mai mici pentru inculpaţii dintr-un dosar vizând prejudicierea BCR

CA Alba Iulia a decis pedepse mai mici pentru inculpaţii dintr-un dosar vizând prejudicierea BCR (Imagine: Shutterstock)

Astfel, fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. De asemenea, faţă de acesta magistraţii au dispus încetarea procesului penal sau achitarea pentru mai multe acuzaţii, la fel ca şi în cazul altor inculpaţi.

Printre acuzaţiile pentru care judecătorii au decis achitarea se numără comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât pentru cele pentru care au fost acordate, abuz în serviciu în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, precum complicitate la infracţiunea de acordare a creditelor cu încălcarea legii sau a normelor de creditare şi de utilizare a acestora în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cea din urmă acuzaţie fiind dezincriminată de legislaţia actuală.

Fostul şef al Serviciului Credite din BCR Gorj Cornel Floarea a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanţa de fond el fiind condamnat la 2 ani şi 6 luni, executarea pedepsei fiind suspendată pentru 4 ani şi 6 luni. Conform noii sentinţe, pedeapsa de 2 ani şi 2 luni a fost înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 2 luni.

Fostul şef al BCR Novaci Sorin Popescu a fost condamnat în acest dosar la 6 ani închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată, conform Curţii de Apel Alba, şi înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. La instanţa de fond, Tribunalul Sibiu, Popescu primise o condamnare de 7 ani şi 6 luni, cu executare, conform sentinţei din 6 aprilie 2012.

Fostul ofiţer de credite de la BCR Novaci Ion Chiriac a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. O fostă colegă a acestuia, Marilena Giurcă, a fost şi ea condamnată la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 6 ani. La instanţa de fond ambii aveau pedepse mai mari, Giurcă fiind condamnată atunci la 5 ani şi 6 luni, cu executare.

Fostul director al BCR sector 6 Mihai Hajdu a fost achitat de Curtea de Apel Alba de toate acuzaţiile ce i-au fost aduse de DNA, o decizie similară fiind luată şi pentru Luminiţa Rais, fost ofiţer de credite la sucursala amintită. La instanţa de fond ambii au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 4 luni.

De asemenea, fostul director al BCR sector 4, Mihaela Staicovici, a fost achitată de acuzaţiile ce i-au fost aduse, la fel ca şi ofiţerii de credite Maria Clara Popescu şi Blanche Gabriela Banu. La Tribunalul Sibiu fiecare dintre acestea primise o condamnare de 1 an şi 8 luni, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani şi 8 luni.

Un alt inculpat condamnat în acest dosar este Ion Nicolae, fost administrator la Foraj Sonde SA Târgu Cărbuneşti, pedeapsa decisă în cazul său fiind de 5 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La instanţa de fond, acesta primise o pedeapsă cu executare de 7 ani.

Fostul patron al grupului de firme Rarora SRL din judeţul Vâlcea Ion Marin a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel Alba la 6 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, la instanţa de fond el având o pedeapsă de 8 ani. Aceeaşi pedeapsă, în aceleaşi condiţii, a fost decisă şi pentru un alt inculpat din dosar, Gabriel Viorel Matyas, care era cumnat cu omul de afaceri Paul Petre Ţârdea, inculpat, de asemenea şi el în anchetele ce au vizat prejudicierea BCR şi care la Tribunalul Sibiu fusese condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

În vara anului 2004, Paul Petre Ţârdea a fost pentru câteva luni preşedinte interimar al filialei Gorj a PNL, devenind co-preşedinte al Alianţei Dreptate şi Adevăr. El a părăsit funcţia respectivă după ce presa a relatat implicarea sa în prejudicierea BCR cu sume mari de bani.

Conform sentinţei instanţei de miercuri, omul de afaceri Paul Petre Ţârdea a decedat în cursul anului 2013, motiv pentru care procesul împotriva acestuia a încetat, în rechizitoriul înaintat instanţei procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie considerându-l însă pe acesta ca fiind principalul vinovat de prejudicierea BCR cu sume foarte mari la începutul anilor 2000.

Curtea de Apel Alba a decis, miercuri, ca inculpaţii să suporte daune de peste 36 de milioane de lei.

„Obligă inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin, Floarea Cornel, Chiriac Ion, Giurca Marilena, Marin Ion, Matyas Gabriel Viorel, Ţîrdea Paul Petre, Nicolae Ion, în solidar între ei, (iar în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Marin Ion în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Rarora SRL, iar pe inculpatul Matyas Gabriel Viorel în solidar cu părţile responsabile SC Roca Junior”SRL şi SC Crisvalmar SRL) către partea civilă , la plata despăgubirilor în cuantum de 36.112.088 RON, din care suma de 27.699.350 RON contravaloarea creditelor nerambursate”, se arată în sentinţa instanţei.

Sentinţa Curţii de Apel Alba nu este definitivă, multe dintre persoanele judecate în acest dosar fiind implicate şi în alte dosare derulate de DNA în urmă cu un deceniu şi aflate încă pe rolul instanţelor de judecată din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici